Odborník vysvětlil, kde se berou při spánku hezké sny a noční můry

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 16. 9. 2020

Mnohdy bereme sny na lehkou váhu a nevěnujeme jim větší pozornost. Ale naše tělo funguje jako chytrý pomocník a nic není jen tak. Během spánku se totiž odehrává hned několik důležitých věcí.

Každý z nás už to někdy zažil. Ráno se probudíme a máme pocit, že si chceme na něco vzpomenout. Vzpomínku na sen můžeme mít zastřenou nebo se probudíme v jeho určité části. V horším případě náš spánek přeruší noční můra. Někteří lidé svým snům nevěnují pozornost nebo mají dojem, že se jim nic nezdálo. To však nemusí být pravda. Jde jen o to, že si sny jednoduše nepamatují. Kde se vůbec berou a jak vznikají?

"Mozek se skládá ze dvou částí -  mozkového kmene, v němž jsou uloženy téměř historické události našeho života a mozkové kůry, která funguje jako určitý kontrolní mechanismus, ale většinou v bdělém stavu. Při nástupu spánku je náš organismus pod velmi vzdálenou kontrolou mozkového kmene. Spánek má zhruba 7 hladin – 5 hladin tvrdého a 2 mělkého. Sny se projeví téměř před probuzením v tzv. fázi REM. Ta se opakuje během noci 4-5x a trvá v průměru od 4 do 12 minut," vyjádřil se uznávaný psychiatr Jan Cimický pro ŽivotvČesku.cz

Snění je pro tělo přirozeným a důležitým jevem. Mozek během něho spouští jakýsi očistný mechanismus, který se snaží vytřídit nepotřebné vzpomínky. "V REM fázi se organismus zbavuje zplodin. Do paměti se ukládají informace, které člověk načerpá," doplnil Cimický.

Existuje rozdíl v tom, co se v těle odehrává během příjemného snu a naopak noční můry? "Na to bohužel nelze jednoznačně odpovědět. Musela by se provést řada analýz. Noční můry se někdy objevují u dětí, někdy u dospělých lidí. Představují obvykle velmi intenzivní, úzkostnou až panickou reakci, ze které se člověk probudí."

Naše tělo je ale chytré a dokáže se v případě traumatického zážitku nebo negativního působení v rámci spánku dostat do určité formy »vytěsnění«. "Možnost vytěsnění nebo transformace může fungovat. Zvláště u lidí, kteří mají pevné životní zakotvení. Některé věci si nepřipouští a vlastně i v průběhu toho spánku u nich může nastat určitá korekce,“ připustil Cimický pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.