Reklama:

Ekonomický poradce premiéra Petra Fialy popsal 9 klamavých triků obchodníků, se kterými se lidé při nákupu potravin setkávají a často o nich neví

Nákup - Ilustrační foto
Nákup – Ilustrační foto
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 7. 2022

Česká republika má s hodnotou 16,6 procenta čtvrtou nejvyšší inflaci v Unii a ceny potravin jsou čím dál tím dražší. Někteří obchodníci se ubírají k nekalým praktikám, od kterých je neodradí ani pokuty. "Státní potravinářská a zemědělská inspekce odhalila mnoho případů, u kterých se výrazně odlišovalo deklarované složení výrobku od skutečnosti. V těchto případech dochází k závažnému klamání zákazníků. Udělované pokuty však bohužel nevedou ke zjednání nápravy a k těmto případům stále dochází," uvedl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček, který je v současnosti i ekonomickým poradcem premiéra Petra Fialy (58). A popsal, s čím se lidé v obchodech setkávají, aniž by si toho všimli.

Reklama:

Současná inflace má jednoznačně vliv na to, že výrobci řeší, jak to udělat, aby si koncový zákazník kupoval jejich zboží pořád stejně, a to i přes skutečnost, že náklady na výrobu jsou výrazně dražší než v minulosti.

Reklama:

Evropský statistický úřad Eurostat minulý týden oznámil, že míra inflace v eurozóně se v červnu vyšplhala na rekordních 8,6 procenta, zatímco v květnu činila 8,1 procenta. Inflaci už delší dobu zvyšuje růst cen energií a potravin, tempo zdražování nabralo na intenzitě i v důsledku války na Ukrajině. 

Špičkový ekonom popsal, že obchodníci se »klamavým trikem« snaží opticky vyhnout zdražení, které by snížilo prodej jejich produktu. Neodradí je od nekalé praktiky velmi často ani pokuta - ta bohužel mnohdy pro ně není trestem.

"Problém je v tom, že pokuty jsou často tak nízké, že se je vyplácí uhradit a dál přitom šidit zákazníky. Jsem přesvědčen, že opakující se prohřešky musí být trestány násobně vyššími pokutami. Jinak k nápravě tohoto nešvaru nedojde," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz respektovaný odborník v ekonomické oblasti Štěpán Křeček a vyjmenoval v devíti bodech, u kterého sortimentu v rámci jeho nákupu by měli být lidé opatrní.

  • Extra panenský olivový olej se v mnohých případech ukázal být jen obyčejným olivovým olejem, který je výrazně méně výživově hodnotný. Spotřebitelé však většinou podle chuti rozdíl nepoznají.
  • Medy jsou dobarvovány a pančovány obyčejným cukrem. Tím se zásadně mění kvalita výrobku, který by již neměl být prodáván jako med.
  • Některá vína jsou ředěná vodou a následně dobarvována. Na trhu se našly i produkty, které byly tvořeny obarvenou vodou z více než 50 procent.
  • U mnohých kečupů bylo zjištěno, že obsahují podstatně méně rajčat, než je deklarováno na obalu.
  • Podobné je to u některých výrobků s masem, kterého ve skutečnosti může být méně, než uvádí etiketa. Z poslední doby je znám případ, kdy deklarované množství masa ve výrobku bylo ve skutečnosti sníženo o čtvrtinu.
  • Cukrovinky, které se tváří, že jsou z čokolády, často obsahují jen trochu kakaového prášku. Zbytek může tvořit rozemletá dřevitá kakaová slupka. Drahé kakaové máslo je pak nahrazováno ztuženými tuky.
  • U mnohých balíčků chipsů se deklarované chuti dosahuje přidáváním chemických látek a glutamátů. Například slaninové chipsy tak nikdy nemusely ani zavadit o skutečnou slaninu, přestože je znázorněna na obalu.
  • Tmavé pečivo nemusí být pečeno z celozrnné mouky. Někdy je pečeno z běžné pšeničné mouky a do produktu se pouze přidají barviva.
  • Na závěr je tu opravdová lahůdka. Do rybího masa se vpichuje voda, aby bylo těžší. Při přípravě ryby pak dojde k dramatickému smrsknutí porce. Navíc vznikne nepořádek v kuchyni, protože ryba nadměrně prská na pánvi.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: