Roman Šmucler: České domácnosti jsou asi v pohodě, politici si nedovolí, aby to na ně dopadlo

Roman Šmucler
Roman Šmucler
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 9. 2022

Odboráři Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolávají na 8. října do Prahy na Václavské náměstí demonstraci kvůli nynější situaci. Vyzvali vládu, aby přijala opatření proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Představitelé svazů to řekli na odborářském shromáždění proti chudobě. Podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (41) postrádá odborářská demonstrace v době, kdy vláda opatření chystá, logiku. Pro redakci ŽivotvČesku.cz odpověděl na dotaz, zda současná situace bude mít významný dopad na české domácnosti, šéf stomatologů a politický komentátor Roman Šmucler (53), který odmítl, že by Češi dramaticky zchudli.

Odboráři svou říjnovou akci nazvali »Pět minut po dvanácté«. Začne v sobotu 8. října ve 12:05. V pondělí na své akci, kterou označili za »manifestační mítink«, kritizovali vládu za nečinnost. Poukázali na prudké zdražování a reálný propad příjmů.

Podle Jurečky odbory buď chtějí konstruktivně jednat a hledat řešení, nebo demonstrovat. "V situaci, kdy vláda finišuje konkrétní řešení pomoci na úrovni EU i národní, tak mi toto oznámení odborů nedává logiku, pokud není cílem demonstrovat za každou cenu," reagoval vicepremiér na Twitteru.

Podle Romana Šmuclera by nemělo dojít na situaci, že by vláda nechala české domácnosti i firmy padnout. "Rusko napadlo Ukrajinu a my jsme vyhlásili ekonomickou válku Rusku. Když je válka, tak jsou oběti a je otázka, jestli vyhrajeme. Je ale jasné, že když se vyhlásí válka, tak oběti zkrátka jsou. České domácnosti jsou asi v pohodě, politici si nedovolí, aby to na ně dopadlo. Češi teď zchudli reálně o nějakých 10 procent od začátku roku a zchudnou ještě o nějakých víc procent. Určitě současná situace nebude, že by nás po ekonomické stránce hodila zpět o 20 let, ale třeba o 10 až 15 let, to asi ano," uvedl pro ŽivotvČesku.cz ve svém komentáři Roman Šmucler.

Podle ministerstva financí by letos průměrná inflace měla dosáhnout 16,2 procenta. Příští rok by to mohlo být 8,8 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat nízká. Suma na platy a mzdy by se příští rok proti letošku měla zvednout o 7,9 procenta.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.