Rusko oznámilo, že útok na anektovaná území bude považovat za agresi vůči své zemi. Bezpečnostní expert Andor Šándor nastínil, co může následovat

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Lucie Tůmová, ČTK | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 30. 9. 2022

Ruský prezident Vladimir Putin už podepsal dekrety, kterými uznal nezávislost ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti. Informovala o tom agentura TASS. Krok předchází chystané formální anexi okupovaných území Ukrajiny, kterou Kreml plánuje na dnešek. Moskva zároveň varovala, že jakýkoli útok na anektovaná území bude považovat za agresi vůči Rusku. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila generála v záloze Andora Šándora (65), aby aktuální situaci vyhodnotil. Z jeho slov vyplývá, že Rusko je schopné zajít kamkoli.

Ruské okupační a proruské úřady tvrdí, že o připojení k Ruské federaci požádali v hlasování obyvatelé ukrajinských oblastí. Kyjev a Západ hlasování neuznávají a výsledky považují za neplatné. Pětidenní, narychlo zorganizované hlasování se konalo od minulého týdne v Moskvou ovládaných částech Chersonské a Záporožské oblasti, k níž byly připojeny menší obsazené části dalších ukrajinských oblastí, a v samozvaných proruských útvarech - Doněcké lidové republice (DNR) a v Luhanské lidové republice (LNR).

"Lidové republiky Doněck a Luhansk uznává Rusko v hranicích stanovených v roce 2014. Co se týče území Chersonské a Záporožské oblasti, to si potřebuji ujasnit," řekl na dotaz novinářů mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Redakce oslovila generála v záloze Andora Šándora, aby hlasování o anexi okomentoval a nastínil, zda by ukrajinský útok k osvobození území mohl být pro ruského prezidenta Vladimíra Putina nástrojem k vyhlášení celkové mobilizace.

"Úplná mobilizace by byla pro Putina velmi komplikovaná, ochrana nejen Luhanska, ale všech anektovaných území, není pro Rusy důvod, proč by měli jít bojovat. Navíc by ještě více utrpěla ruská ekonomika. Spíše se bude mobilizovat na anektovaném území. Co se týká referenda, slouží jako demokratický prostředek k vyjádření názoru. Nesmí se odehrávat pod výhružkami nebo se zbraněmi za hlavou. Rusové ovšem referendum o anektovaných území berou jako legitimní. Už Stalin řekl, že není důležité, kdo hlasuje, ale kdo hlasy počítá," řekl pro ŽivotvČesku.cz uznávaný bezpečnostní expert.

Oficiální ceremonie k připojení se bude konat dnes v Moskvě. S projevem vystoupí ruský prezident Vladimir Putin, přítomni mají být i zástupci okupovaných a Ruskem ovládaných oblastí, uvedl dnes Peskov.

V souvislosti s připojením dalších ukrajinských území k Rusku jeho invaze na Ukrajinu vstoupí do nové fáze, shodovali se dříve analytici. Jak dnes potvrdil Peskov, Moskva v ní bude ukrajinské pokusy o znovudobytí svého území vnímat jako útok na svrchované ruské území.

"Evidentně došlo k »game change«, tedy změně pravidel hry, kdy se ten, kdo anektoval cizí území stává nyní jejich obráncem. Není podstatné, co si myslím Západ, důležité je, co si myslí Rusové. V případě ohrožení anektovaných území mohou Rusové použít, jak už Putin několikrát řekl, jaderné zbraně. Tuto hrozbu považuji za vážnou. Namířena může být proti velkým uskupením ukrajinských vojsk, nebo i na velké civilní cíle. Co vidím jako nepravděpodobné, tak je v tuto chvíli použití strategických jaderných zbraní. Ruský postoj je ale takový, že pro své zájmy jsou schopni zajít kamkoli. Sám netuším, kam až to může být. Každopádně se jedná o další příběh, který směřuje k velkému konfliktu s Ruskem," uvedl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.