Reklama:

Lídr stínové vlády Karel Havlíček: Vláda může získat další krytí v podobě prezidenta Petra Pavla

Karel Havlíček
Karel Havlíček
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 2. 2023

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (68) po volební »nevýhře« dále zůstává poslancem a chce oslovovat co nejširší masy voličů, jak uvedl ve svém vyjádření po prezidentské volbě, ve které uspěl jeho protikandidát Petr Pavel (61). Z jeho slov se dalo usoudit, že nyní ustupuje trochu do pozadí. Hlavními tvářemi ANO vedle jeho předsedy jsou jednoznačně Alena Schillerová (58) a první místopředseda hnutí Karel Havlíček (53), kterého redakce ŽivotvČesku.cz oslovila ohledně osobních pocitů z nástupce stávajícího prezidenta.

Reklama:

Nově zvolený prezident České republiky Petr Pavel (61) bude skládat svůj prezidentský slib 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu. Ve funkci vystřídá Miloše Zemana (78), kterému končí funkční období 8. března.

Pavla si při lednové volbě za prezidenta vybral rekordní počet voličů. Bylo jich téměř 3,36 milionu. Dosavadní prezident Zeman dostal nejvíc hlasů před pěti lety, a to 2,85 milionu. Pavel zároveň zvítězil největším rozdílem, bývalého premiéra Babiše porazil zhruba o 959.000 hlasů, tedy o 16,6 procentního bodu.

Reklama:

Zemanův nástupce krátce po svém volebním úspěchu udělal několik zásadních kroků, kterými pravděpodobně dal najevo, jak se chce v rámci prezidentského mandátu profilovat. Bývalý dvojnásobný ministr a šéf stínové vlády Karel Havlíček pro ŽivotvČesku.cz odpověděl na dotaz, jak osobně Petra Pavla vnímá a co od něj očekává, zejména pokud jde o další směřování ČR v rámci politických vztahů.

"Hodnotit či dělat nějaké závěry je velmi předčasné. My jsme neskrývali to, že jsme názoru, že Petr Pavel je do značné míry kandidátem vládním. To znamená, že tvrdíme, že to byl kandidát stranický. Vládní strany nenašly odvahu nominovat kandidáta, ale pětikoalice jasně podpořila Petra Pavla. Z našeho pohledu tím pádem vláda posílila, protože dnes má krytí ve Sněmovně, v Senátu a může to být i tak, že to může být v rámci prezidenta. Ale uvidíme, jak se to bude vyvíjet, a zopakuji, že je předčasné dělat osobní i obecné závěry," řekl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Nově zvolený prezident Petr Pavel dorazil ve středu dopoledne na městský úřad v Aši na Chebsku. Zahájil tak dvoudenní návštěvu Karlovarského kraje, která je jeho první větší cestou do regionů od lednového zvolení.

Pavel přijel do Aše s manželkou Evou v doprovodu tří aut. Před radnicí je přivítalo několik lidí. Na příjezd dohlíželi policisté v uniformách i v civilu. Pavel přítomné lidi i novináře pozdravil a přivítal se s vedením města.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: