Doufám, že jednou dojdou patrony, říká Jiří Paroubek směrem k válce na Ukrajině

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 19. 3. 2023

Válka na Ukrajině už trvá déle než rok, přestože na jejím počátku si velká část světa myslela, že vojenský konflikt bude trvat pouze jen »pár« týdnů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (45) věří, že konflikt, který již stál život desítky tisíc lidí na obou stranách, letos skončí, uvedl to na konci února. Pro ŽivotvČesku.cz poskytl svůj komentář bývalý premiér a v současnosti šéf spolku Nespokojení Jiří Paroubek (70), který o konci konfliktu v rámci časového horizontu uvažuje podobně.

Pokud jde o současné dění, ruský prezident Vladimir Putin (70) v sobotu navštívil okupované ukrajinské město Mariupol. Do strategického přístavu, který Rusko po tuhých bojích ovládlo loni v květnu, přiletěl vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Putin podle agentury TASS zavítal také do Rostova na Donu na jihozápadě Ruska, kde se setkal s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem, který velí ruským silám na Ukrajině.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila bývalého předsedu vlády Jiřího Paroubka, který pro ŽivotvČesku.cz sdělil, že věří, že válka skončí letos. "Já pevně doufám, že válka skončí letos, případně že se řada ekonomických věcí začne vracet k normálu," uvedl s tím, že válka je pro obě strany konfliktu velmi finančně vyčerpávající. "Doufám, že jednou dojdou patrony, případně peníze na patrony, a to buď jedné, nebo druhé straně. Otázka je, jak dlouho Západ může dodávat na Ukrajinu zbraně. Zdá se, podle mého, že Ukrajincům ale začíná chybět živá síla," doplnil pro ŽivotvČesku.cz.

V krymské metropoli Sevastopolu si Putin v sobotu prohlédl nově otevřenou školu umění a dětské volnočasové centrum. Skutečnost, že se ukázal právě na těchto místech, lze podle agentury AP vnímat jako snahu odpovědět na krok Mezinárodního trestního soudu (ICC), který na něj v pátek vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.