Reklama:

Babiš má Kalouskovi dlužit 10 milionů korun

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek
Andrej Babiš a Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 6. 2024

Psal se rok 2015 a mezi dvěma významnými politiky došlo na zajímavou sázku. Konkrétně Miroslav Kalousek uvedl, že je ochoten vyplatit Andreji Babišovi (ANO) rovných 10 milionů korun, pokud se prokáže, že byl vyšetřován kvůli podpisu povolení internetového sázení. Z toho ho při jednání rozpočtového výboru Babiš nařkl. Exministr financí v Topolánkově vládě to odmítl. A měl pravdu. "Samozřejmě to nezaplatí, ono je to soudně nevymahatelné. Ten dluh má název čestný dluh," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Kalousek.

Reklama:

Redakce dohledala, že věc se opravdu stala. Kalousek ji s ohledem na to, že se stala před devíti lety, vypráví s chirurgickou přesností. Důvodem možná je, že i když sázka pro Kalouska dopadla příznivě, záhy se od Babiše dozvěděl, že má smůlu.

Sázkou v popisovaném případě se lídr hnutí ANO zavázal vůči Kalouskovi ve smyslu, že pokud se ukáže být jeho tvrzení nesprávné, tedy, že došlo na vyšetřování Kalouska kvůli jeho podpisu povolení internetového sázení, měl by sumu uhradit. Úmysl stran totiž směřuje k tomu, aby ujednané majetkové plnění získala strana, jejíž tvrzení se ukáže jako správné.

Reklama:

Deník HlídacíPes v tom samém roce přinesl informaci, že Babiš ale Kalouskovi platit nehodlá. Zdůvodnil to prý tím, že si s ním »na to ruku nepodal« a sázku neuzavřel, jen »ji následně přijal«.

V tomto případě je vysoce pravděpodobné, že Kalousek se vyplacení astronomické sumy nikdy nedočká. Sázka je totiž takzvanou naturální obligací, což je závazek ukládající právní povinnosti, které však nejsou soudně vynutitelné.

Naturální obligace jsou založeny na normách bez právních sankcí a vycházejí ze společenských zvyklostí a mravních hodnot. Splnění těchto závazků je tedy spíše otázkou cti.

Exministr financí v Topolánkově vládě si po tak dlouhé době ani nedělá naděje, že by se Babiš jako správný chlap předvedl a vyskládal lidově řečeno »10 mega« na stůl.

"Ten dluh má název čestný dluh a už samotný název vylučuje, že by Andrej Babiš něco takového zaplatil," doplnil smířlivě pro ŽivotvČesku.cz Kalousek.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: