Reklama:

Pilot dronu ukázal ukrajinskou magii. Záběry kamery odhalují, jak po nárazu Putinův voják "zmizel"

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 6. 2024

Armáda novodobého cara a diktátora Vladimira Putina by v tuto chvíli měla zpozornět. Šéf Kremlu minulý týden během setkání s novináři přiznal, že na Ukrajině každý měsíc zemře pět tisíc ruských vojáků. Počty mohou být ale pravděpodobně vyšší. S nadsázkou řečeno –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Ukrajinci k tomu používají »speciální vojenský trik«, o čemž svědčí záběry z kamery, které přinesla běloruská nezávislá televize Nexta a odhalují využití dronu v útočné operaci. Po ní ruský voják doslova »zmizel«. Pro ŽivotvČesku.cz ohledně situace na frontě poskytl komentář vedoucí oboru Bezpečnostní a strategická studia a politolog Josef Kraus z katedry politologie Masarykovy univerzity.

Reklama:

Ukrajina v současnosti opakovaně zaměřuje své ofenzivní operace na Krym. Podle zpráv z listu The Economist útoky demonstrují efektivitu západních zbraní, pokud nejsou omezeny obavami spojenců z další eskalace konfliktu.

Britský magazín přímo píše, že »Krym se stává smrtící pastí pro kremelské síly«. Ukrajina nyní využívá účinnou kombinaci raket ATACMS a pokročilých dronů k systematickému narušování ruské protivzdušné obrany na poloostrově, úderům na letecké základny, odkud operují ruské stíhačky, a útokům na klíčové logistické a ekonomické cíle.

Reklama:

Jak takový dron pracuje, odhalují záběry, které přinesla běloruská nezávislá televize Nexta, která v příspěvku na sociální platformě X přímo popisuje záběry tak, že »ukrajinský pilot dronu předvedl kouzelnický trik se zmizením ruského vojáka«.

Redakce ŽivotvČesku.cz upozorňuje, že jde o drastické záběry, které nejsou vhodné pro děti a osoby citlivé »na ztráty v řadách ruských ozbrojených sil«.

Krym je v současnosti pro Ukrajince »lákadlem«. "Krym je to, co Ukrajinci skutečně hodně chtějí. A nyní na to začínají silně tlačit, uvedl pro ŽivotvČesku.cz mezinárodně uznávaný expert Josef Kraus a vysvětlil důvod.

"Z území, která jsou původně ukrajinská a jsou zabrána Rusy, tak Krym je naprosto jednoznačně klíčový z hlediska strategičnosti jako takové. Znamená pro Ukrajinu zcela otevřenou bránu do Černého moře a do Azovského. Což vlastně znamená snadný přístup k mezinárodnímu obchodu, k pohybu zboží, transportu energetických surovin a dalšího," popsal pro ŽivotvČesku.cz ostřílený odborník s tím, že oproti tomu periferní oblasti, jako jsou příkladem Luhansk a Doněck, o které se bojuje a o které má zájem Ruská federace z důvodu, že se tam nachází ruskojazyčné obyvatelstvo, tak to jsou oblasti bez nějakého zásadního strategického významu.

Jak dokazuje »ukrajinský kouzelnický trik se zmizením vojáka Ruské federace«, počty padlých na ruské straně přibývají. Putin během středečního setkání s novináři v uplynulém týdnu přiznal, že na Ukrajině každý měsíc zemře pět tisíc ruských vojáků. Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) uvedli, že s přihlédnutím k obvyklému poměru zraněných a zabitých vojáků tři ku jedné ztrácí Rusko měsíčně až dvacet tisíc mužů ve zbrani.

"Pokud budeme mluvit o nenávratných ztrátách, tak je poměr stále stejný: jedna ku pěti," uvedl vůdce Ruské federace Vladimir Putin. Přepis je dostupný na oficiálních webových stránkách Kremlu. "Z toho budeme vycházet. To je mimochodem právě to, co souvisí s pokusem o totální mobilizaci na Ukrajině, protože na bojišti dochází k velmi velkým ztrátám," doplnil.

Redakce ŽivotvČesku.cz ostatně ohledně toho, jakým způsobem Ukrajinci připravují ruským vojákům na Krymu peklo, informovala v předchozím článku. Z něj vyplývá, že ukrajinským vojenským silám se daří měnit Krym ve smrtící past pro ruské vojáky.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: