Reklama:

Zahradil kritizuje Fialu kvůli projektu Spolu, je čas oživit značku ODS

Jan Zahradil
Jan Zahradil
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 9. 2024

Výsledek krajských a senátních voleb podle premiéra a předsedy občanských demokratů Petra Fialy odráží realitu, pro ODS nejde o úspěch ani fatální neúspěch, řekl novinářům ve volebním štábu. Uznal, že opoziční hnutí ANO posílilo, má větší koaliční potenciál než dříve. Záležet bude ale na dalším vyjednávání, konstatoval. Redakci ŽivotvČesku.cz zajímalo, zda by premiér v kontextu své role - předsedy občanských demokratů - měl s ohledem na volební výsledky vyvodit osobní odpovědnost. Podle spolustraníka a bývalého europoslance Jana Zahradila by měl především resuscitovat značku ODS a vyvázat ji z koalice Spolu.

Reklama:

"Tyto volby, jakkoli se zdá, že jsou podobné jako před čtyřmi lety, musejí pro nás být ponaučením. Musíme být lepší, silnější a úspěšnější," řekl Fiala. Později odmítl »sypat si popel na hlavu« s tím, že nikam nekandidoval. Předpokládá, že ODS půjde do dalších voleb v koalici Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci). 

JInak to vidí Zahradil. "Petr Fiala, který všechen svůj politický kapitál investoval do značky Spolu, nemůže přiznat, že se tento projekt vyčerpal. S ním stojí a padá. Na rozdíl od Petra Fialy tvrdím, že je třeba resuscitovat značku ODS, vyvázat se ze Spolu, postupovat samostatně. Jako Martin Kuba v Jihočeském kraji," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Koalice Spolu je podle něj konceptem pro celostátní rovinu, nikoli regiony. Na tiskové konferenci premiér opakovaně uvedl, že kampaň ODS nevedla centrálně a šla do nich v různých koalicích. Zvolila v každém kraji i jiná témata a dokázala vyprofilovat silné osobnosti. Podle Fialy se ukazuje, že uspěli hejtmani, kteří dobře zvládali situace posledních let i posledního týdne, kdy Česko zasáhly silné deště a následně povodně.

V pátek Fiala uvedl, že ODS by chtěla mít i nadále nejméně stejný počet hejtmanů jako dosud a v Senátu si chce udržet nejsilnější klub, aby mohl pokračovat jako předseda horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil. ODS měla doposud tři hejtmany, a to Martina Červíčka v Královéhradeckém kraji, Martina Kubu v Jihočeském kraji a Vítězslava Schreka na Vysočině. V koalici Spolu na jižní Moravě ještě lidovce Jana Grolicha. V Senátu by chtěl získat pro klub ODS a TOP 09 alespoň sedm až osm mandátů, protože by si ODS udržela nejsilnější klub. Senátní klub ODS a TOP 09 obhajuje v letošním hlasování 14 mandátů, z toho ODS deset.

Pro vyjednávání v krajích ODS preferuje podle premiéra půdorys vládní spolupráce. Tam, kde to nepůjde, věc nechá na krajích.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: