Reklama:

Kalousek radí lídrům vládních stran, jak vyhrát další volby: Stačí vyměnit voliče

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Stanislava Benešová / Právo / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 9. 2024

Komentář: Krajské volby přinesly vládním stranám tvrdé lekce, což je patrné nejen z výsledků, ale i z reakcí jejich lídrů. Politologové varují, že volby mohou sloužit jako budíček pro vládu Petra Fialy, která by měla věnovat více pozornosti regionům, kde uspělo opoziční hnutí ANO. Výsledky voleb, v nichž ANO zvítězilo v deseti ze třinácti krajů, ukazují na trvající podporu Babišova hnutí, a to i přes pokračující snahu vládních stran o udržení svého vlivu v několika regionech. Redakce ŽivotvČesku.cz si všimla, jak v kontextu řady vyjádření vládních lídrů zareagoval politický klasik Miroslav Kalousek - přišel s ironickým řešením vážné situace, a to, že »stačí pro úspěch v dalších volbách vyměnit voliče«.

Reklama:

Prezident Petr Pavel označil výsledky voleb za signál pro vládu, jakým oblastem věnovat větší pozornost před příštími parlamentními volbami. Zdůraznil však, že je příliš brzy na komplexní hodnocení, neboť krajské koalice se teprve formují. Pavel také upozornil, že výsledky voleb by neměly být vnímány jako referendum o vládě, jelikož se zaměřují na lokální témata a neodrážejí plně celostátní nálady​.

V kontrastu s tím se k výsledkům voleb ironicky vyjádřil Miroslav Kalousek, který řekl: "Jak čtu ty reakce lídrů vládních stran, tak si myslím, že zdaleka není všechno ztraceno. Stačí vyměnit voliče a máme to v kapse," uvedl.

Reklama:

Kalousek svými slovy naráží na snahu vládních představitelů bagatelizovat význam volebních výsledků a zároveň upozorňuje na potřebu reálnější reflexe stavu politické scény.

Politologové se shodují, že krajské volby jsou pro vládní strany vážným varováním, které by neměly přehlížet. Pokud by se podobné výsledky zopakovaly v parlamentních volbách, vládní strany by mohly čelit vážným problémům, zatímco ANO by dále posilovalo svou pozici na politické scéně.

"

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: