Reklama:

Nechutný útok na první dámu. Lídr Motoristů a bývalý mluvčí Klause ji nazval první vyžírkou. Zakročil Petr Kolář

Eva Pavlová
Eva Pavlová
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 10. 2024

Komentář: V české politice jsme svědky mnoha ostrých výroků, ale občas někdo zajde za hranice slušnosti. To se stalo nyní, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz, když lídr Motoristů a bývalý mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka zveřejnil na sociální síti X hanlivý komentář na adresu první dámy Evy Pavlové. Srovnával ji s jejími předchůdkyněmi a označil ji za »první vyžírku« na Hradě s odkazem na to, že Pavlová by podle nového návrhu zákona mohla od ledna pobírat 95 tisíc korun měsíčně jako paušální náhradu za výdaje spojené s reprezentací státu.

Reklama:

Macinka si zjevně neuvědomuje, jak nesmyslný a urážlivý je jeho útok. Role první dámy byla dosud neplacenou, přestože zahrnuje množství povinností, a to od charitativních akcí až po oficiální státní návštěvy.

Navrhovaná novela zákona, která přiznává první dámě paušální náhradu ve výši třiceti procent nezdanitelné paušální náhrady prezidenta, není ničím jiným než uznáním této neplacené práce. Eva Pavlová by tak mohla získávat 95 tisíc korun měsíčně na pokrytí nákladů spojených s plněním těchto povinností. Zkrátka svět se posouvá, což lze ilustrovat na tom, že Macinka taky ještě před pár lety byl slušně vychovaný kluk, co nebyl hrubián. A dnes je všechno jinak.

Reklama:

Petr Kolář: Macinka se projevil jako ubožák

Petr Kolář, bývalý diplomat a v současnosti poradce prezidenta pro mezinárodní vztahy, reagoval na Macinkův útok okamžitě a ostrými slovy. Připomněl, že místo toho, aby Macinka vítal snahu o nápravu nedůstojného a ponižujícího stavu, kdy první dáma plní své úkoly bez podpory, raději se uchyluje k urážkám.

"Projevujete se jako ubožák," napsal mimo jiné pod příspěvek Kolář. A měl pravdu – předchozí první dámy sice nebraly plat, ale to neznamená, že by jejich práce měla být neplacená i dnes. Dobrá otázka by byla, zda by se na věc dívaly jinak, kdyby měly možnost o svých zkušenostech promluvit.

Útok na první dámu jako zrcadlo politické kultury

Macinka se svým vulgárním útokem připojil k těm, kteří nechápou smysl a odpovědnost role první dámy. Jeho kritika nespočívá ve věcných základech, ale na osobních urážkách, které degradují politickou diskusi. Role první dámy je již dlouho vnímána jako ceremoniální, ale také náročná a důležitá, především v otázkách charitativní činnosti a reprezentace země. Tento návrh zákona jen uznává realitu – že tato práce by měla být podporována.

Zatímco Macinka vytahuje »argumenty« o tom, že předchozí první dámy tuto funkci zvládaly bez peněz, zapomíná, jak již byo zmíněno, že se svět mění. Společnost i politická kultura se vyvíjí, a právě teď je čas uznat, že i role první dámy potřebuje odpovídající podporu.

Navrhovaná paušální náhrada má sloužit k pokrytí nákladů spojených s plněním této důležité funkce a není ničím jiným než logickým krokem směrem k lepší profesionalizaci a uznání práce, která se již dlouhá léta odehrává ve stínu.

Macinka svým výrokem ukázal, že politická debata se může snadno zvrhnout v osobní útoky, které postrádají slušnost. A to je něco, co česká politika rozhodně nepotřebuje.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: