Reklama:

Mluvčí Klause a lídr Motoristů dál šije kvůli náhradám do prezidentského páru. Už to ale, pane Macinko, stačilo

Petr Pavel a Eva Pavlová
Petr Pavel a Eva Pavlová
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář, Jiří Ovčáček | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 10. 10. 2024

Komentář: Předseda hnutí Motoristé sobě a dlouholetý spolupracovník Václava Klause znovu tvrdě zaútočil na prezidenta Petra Pavla a jeho manželku Evu Pavlovou. Petr Macinka se ve svém sarkastickém příspěvku na sociální síti X opět pustil do návrhu, který by zajistil první dámě Evě Pavlové pravidelné finanční náhrady spojené s jejím výkonem funkce, a zároveň ironizoval navrhované navýšení prezidentských náhrad a platů ostatních politických představitelů. V redakci ŽivotvČesku.cz jsme si všimli, že Macinka za svůj opakovaný útok sklízí kritiku. Oprávněně.

Reklama:

Bývalý mluvčí Klause ve svém komentáři shrnul situaci: »Prezident republiky sám více peněz pro sebe nežádá, ale iniciuje změnu zákona, aby část jeho náhrad dostala jeho manželka«. Dále pokračoval slovy: »Vicepremiér Jurečka tuto změnu navrhne, avšak kromě kapesného ve výši 95 000 korun měsíčně pro Evu Pavlovou se do novely zákona dostane i zvýšení platu a náhrad prezidenta o více než 90 000 korun. Asi překlep…«. Aby toho nebylo málo, doplnil, že Jurečka navýšil platy také sobě, premiérovi Fialovi, předsedům obou komor parlamentu a všem poslancům. Svůj útok uzavřel ironickou poznámkou, že by pro národ bylo lepší, kdyby prezident své manželce »tiše půjčil kreditku«.

Macinkův další útok jasně ukazuje, že se nesnaží vést věcnou diskuzi o smysluplnosti finančních náhrad pro první dámu, ale zůstává u zjevně účelových osobních útoků a hrubé populistické rétoriky. Už v minulosti použil urážlivý jazyk, kdy Pavlovou označil za »První Vyžírku«.

Reklama:

Jde samozřejmě o rétoriku, která nejenže podkopává důstojnost ústavních činitelů, ale také zcela odvádí pozornost od podstaty návrhu, který by zajistil oficiální ukotvení role první dámy a umožnil jí plnit dané povinnosti bez logické finanční závislosti na prezidentovi.

Prezident Pavel naopak opakovaně zdůraznil, že jeho cílem není osobní obohacení, ale náprava nespravedlivého systému, kdy práce první dámy není finančně ohodnocena ani právně ukotvena​. Z pohledu prezidenta jde o spravedlivé řešení, které by zajistilo, že první dáma Eva Pavlová bude mít prostředky na reprezentaci a veřejné aktivity, aniž by musela být závislá na náhradách svého manžela.

O rozumné řešení jde i z dalších závažných důvodů. Finančně závislá role první dámy trápila i Dagmar Havlovou, Livii Klausovou a Ivanu Zemanovou. Ženy prezidentů se dostaly do nové životní situace, ve které od nich veřejnost žádala reprezentaci a aktivitu vylučující běžné zaměstnání. Kruh bez možnosti realistického úniku. Navíc jde při absenci odpovídajícího zabezpečení o ponižující postavení ženy ve 21. století ve starověkém stylu jakési první otrokyně.

Macinkovy útoky na prezidenta Pavla a jeho manželku jsou tedy sice ryčné a ostré, jasně však překračují hranice slušného politického dialogu. Místo věcné argumentace volí osobní invektivy a ironické poznámky, čímž odvádí pozornost od hlavní otázky, která by si zasloužila seriózní, zevrubnou a klidnou debatu, jež zachovává úctu k ženě prezidenta republiky. Za to si od některých uživatelů sítě X, což je zjevné pod jeho příspěvkem, vysloužil oprávněnou kritiku.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: