Reklama:

Babiš řádil ve Sněmovně jako černá ruka, urážel drsně Michálka, zasahovala Richterová. Občanům ČR to ale moc nepomůže

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 10. 2024

Komentář: Když se Poslanecká sněmovna sejde, aby projednala platy politiků, čekali bychom nudnou debatu o rozpočtových prioritách. Jenže ve čtvrtek se zde odehrálo něco, co připomínalo rodinnou hádku s popcornem. Andrej Babiš a pirátský poslanec Jakub Michálek předvedli show, kde hlavní roli hrály ostré výrazy a vypnutý mikrofon –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ o to se postarala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti), když lídr hnutí ANO označil Michálka za blázna, jak jsme si v redakci ŽivotvČesku.cz všimli. Níže uvedené video ostatně samo o sobě přináší podívanou, ve které adrenalin nechybí.

Reklama:

Zvýšení platu politiků bylo tématem mimořádné schůze poslanců, jež byla svolána na čtvrtek z podnětu ANO. Její program sice dolní komora večer nečekaně schválila, brzy ale byla schůze přerušena na neurčito. O usneseních opozičních hnutí ANO a SPD ke zmrazení platů vrcholných politiků Sněmovna nehlasovala.

Babiš, který schůzi svolal, se při kritice platů rozohnil a označil Michálka za »blázna« a »ma*ora«. Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová si řekla, že už bylo dost »přímého cirkusového přenosu«, a jednoduše vypnula Babišovi mikrofon.

Reklama:

Jak je ale standardem, bývalý premiér si v tu chvíli nedal říct a ještě neskončil. Michálka stihl obvinit z posedlosti vůči hnutí ANO a Agrofertu, Michálek naopak obvinil ANO, že se vůči jeho přítelkyni dopouští přes spřátelená média »prasáren«, za což byl také napomenut.

Závěrem lze konstatovat, že situace, kterou jsme sledovali, je jasným obrazem současného stavu politické kultury. Zatímco veřejnost zasedání sleduje jako napínavou reality show, kde se slovní výpady jen množí, nelze se ubránit smutnému závěru, že tohle není politika, kterou občané skutečně potřebují.

Divák se sice baví a vtipné momenty s přepínáním mikrofonu a osobními urážkami mohou působit jako okamžité odlehčení, ale pro voliče zůstává podstatná otázka: »Jak přesně tyto osobní střety přispívají k rozvoji a stabilitě země?«.

V době, kdy je třeba přijímat důležitá rozhodnutí o ekonomické situaci a veřejných financích, působí podobné přestřelky jako výsměch lidem, kteří čekají konkrétní výsledky a řešení. Představa, že politici by měli společně pracovat pro dobro země, zde ustupuje do pozadí – a zůstává spíš divadlo, které sice zaujme na jeden večer, ale hlubší otázky o směřování české politiky nechává nezodpovězené.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: