Reklama:

Další slovní útok Zahradila: Etzlera kvůli jeho názoru na Muska označil za zlitce

Jan Zahradil
Jan Zahradil
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 10. 2024

Komentář: Bývalý europoslanec Jan Zahradil (ODS) si opět nebral servítky a na svém profilu na síti X se tvrdě obul do bývalého novináře Tomáše Etzlera, který zveřejnil svou teorii o tom, že Elon Musk údajně koupil platformu X (dříve Twitter) s pomocí ruských oligarchů, aby ovlivnil americké volby ve prospěch Donalda Trumpa. Podle Etzlera by pro Muska případné finanční ztráty z koupě sociální sítě neznamenaly problém, pokud by návrat Trumpa do Bílého domu přinesl pro Muska jiné výhody. Zahradil tento komentář označil za »konspirační teorii srovnatelnou s učením plochozemců a chemtrailistů«, čímž jasně naznačil, co si o Etzlerových spekulacích myslí, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Zahradila lze označit jako »snipera platformy X«, a to z důvodu, že to není poprvé, kdy se vyjadřuje přímočaře a bez zábran, zvláště když jde o politické či mediální osobnosti.

Politikova ostrá reakce není jeho prvním výpadem vůči Etzlerovi – a rozhodně ne první, která se týká konspiračních teorií. Tentokrát si však neodpustil poznámku, že »seriózní média«, včetně veřejnoprávních, Etzlerovy názory údajně občas propagují, což označil za »nebetyčnou ostudu«. Tím jasně poukázal na své dlouhodobé výhrady k tomu, jak česká veřejnoprávní média vybírají a prezentují své hosty.

Reklama:

Etzlerovo tvrzení o Muskově údajném vlivu na volby za pomoci ruského kapitálu však poukazuje na znepokojivý trend. Miliardář Musk, který platformu X koupil za 44 miliard dolarů (v přepočtu přes 1 bilion Kč) v roce 2022, byl v minulosti kritizován za své výroky a kroky, které někteří vnímají jako politicky motivované.

Zahradil ovšem považuje taková obvinění za absurdní, podobně jako další spekulace o údajných zákulisních hrách mocných a vlivných osobností.

Ať už se přikláníme na kteroukoliv stranu, Zahradilův komentář opět rozvířil diskuzi a přilákal pozornost těch, kteří oceňují, když někdo s nadsázkou odlehčí přehnané teorie.

Pro připomenutí je vhodné upozornit, že Zahradil považuje platformu X za své komunikační hřiště, kde se nezdráhá »někomu naložit«. V minulosti to byla příkladem předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, nedávno režisér Jan Hřebejk - redakce ŽivotvČesku.cz o tom psala článek.

Slovní šťouch Zahradila vůči Etzlerovi přitom vypovídá o širším fenoménu dnešní doby, kdy se na sociálních sítích rozplývají hranice mezi seriozní debatou a osobními výpady. Zatímco Etzler využívá své platformy k vyjádření obav z vlivných postav, jako je Musk, které podle něj mohou mít dlouhé prsty i v tak časově blízkých událostech, jako jsou americké volby, Zahradil naopak připomíná, že bez konkrétních důkazů podobné úvahy mohou snadno sklouznout do říše konspiračních teorií.

Oba pohledy – ač vyjadřované silně odlišným jazykem – ukazují na dnešní rozpolcenost a často polarizovanou diskuzi, kdy jeden tábor volá po ostražitosti před manipulací a druhý po střízlivém přístupu k faktům.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: