Reklama:

Ruské ztráty činí 600.000 vojáků. Nasazení sil z KLDR ukazuje Putinovu zoufalost

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář, ČTK | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 10. 2024

Zahraniční zpravodajství: V bojích proti Ukrajině padlo nebo bylo zraněno na 600.000 ruských vojáků, uvedl dnes podle agentury Reuters generální tajemník Severoatlantické aliance Mark Rutte. Potvrdil také, že do ruské Kurské oblasti byli vysláni severokorejští vojáci. Je to podle něj známka zoufalství ruského prezidenta Vladimira Putina, ale zároveň bezpečnostní hrozba. S tím souhlasí vedoucí oboru Bezpečnostní a strategická studia Josef Kraus z katedry politologie Masarykovy univerzity, který na dotaz redakce ŽivotvČesku.cz uvedl, jak »lze číst to, že Rusko se rozhodlo pro využití živé síly z KLDR«. 

Reklama:

"V Putinově válce bylo zabito nebo zraněno více než 600.000 ruských vojáků a on není schopen pokračovat ve svém útoku na Ukrajinu bez zahraniční podpory," citovala agentura DPA z Rutteho vyjádření.

Alianční šéf současně připustil, že prohlubující se vojenská spolupráce mezi Ruskem a Severní Koreou »představuje hrozbu pro indo-pacifickou i euroatlantickou bezpečnost, významnou eskalaci a nebezpečné rozšíření ruské války«.

Reklama:

Rutte dnes předstoupil před novináře poté, co představitelé NATO a diplomaté obdrželi informace od jihokorejské delegace ohledně nasazení severokorejských vojáků v bojích proti Ukrajině.

Jihokorejská tajná služba uvádí, že KLDR chce do Ruska přesunout na 12.000 svých vojáků, kteří mají bojovat po boku Ruska proti Ukrajině. Alianční šéf o této věci hovořil s jihokorejským prezidentem Jun Suk-jolem a požádal ho, aby Soul vyslal delegaci s cílem posílit výměnu informací.

Ukrajinská armáda v srpnu provedla překvapivý přeshraniční výpad do ruské Kurské oblasti, což byl první vpád cizích vojsk na ruské území od druhé světové války. Ruské síly následně zahájily protiofenzivu s cílem vytlačit Ukrajince zpět z ruského území. Místy intenzivní boje v Kurské oblasti probíhají dodnes.

Severní Korea v posledních letech utužila vojenské vztahy s Moskvou. Putin v červnu navštívil Pchjongjang, kde s vůdcem Kim Čong-unem podepsal obrannou dohodu. Obě země slíbily, že bezodkladně vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi v případě války.

"Ukazuje to na slabost ruské válečné ekonomiky a slabost zbrojní výroby. Zcela zjevně mají Rusové nedostatek munice v rámci skladových zásob a je otázka, jaký mají ještě skladový potenciál. Ukazuje se, že zbrojní výroba s přestupem na válečnou ekonomiku nebude schopna poskytnout dostatečné množství materiálu vzhledem k tomu, že válka je vedena opotřebovávacím způsobem, tak zejména u dělostřelecké munice je poptávka ohromná a převyšuje možnosti vlastní výroby. Na druhou stranu je pravda, že Rusové několik desetiletí přesně takový druh munice dodávali KLDR. Severní Korea má ohromné zásoby a nyní to může výměnou Rusům za nějaké politické či ekonomické výhody vracet zpět v nějaké míře," doplnil pro ŽivotvČesku.cz zkušený politolog, který od roku 2010 publikoval v odborných periodikách téměř čtyři desítky textů, případně se na nich podílel, a to v drtivé většině v cizím jazyce.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: