Reklama:

Restaurace v ohrožení: Zdeněk Pohlreich popsal své obavy, proč jsou ve skutečnosti zavřené

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 7. 1. 2021

Aktuální vládní opatření kvůli sílící epidemii koronaviru uštědřila těžkou ránu hospodám, restauracím a celé české gastronomii. Krize dolehla nejen na malé podniky, ale dotkla se samozřejmě i těch větších. Šéfkuchař a televizní hvězda Zdeněk Pohlreich (63) vnímá současnou situaci v zemi jako důsledek nefunkční vlády a nesouhlasí s tvrzením mnohých, kteří považují restaurace za primární místo zdroje nákazy. "Rozhodně nemůžu souhlasit s definicí některých fanatiků," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Vážná situace, která panuje v Česku kvůli epidemii koronaviru, začíná být nejen velkým zdravotním problémem, ale i ekonomickým. Krize se prohlubuje a čím dál tím víc doléhá na hospody a restaurace, nad jejichž další životaschopností se v následujících týdnech bude »lámat chleba«. Jasný názor na věc má uznávaný šéfkuchař a oblíbená tvář televizní obrazovky Zdeněk Pohlreich.

Reklama:

"Nejsem epidemiolog, ale jako každý vidím nějaké počty nakažených a na mě to působí tak, že restaurace nebyly zdrojovým místem nákazy, protože dneska jsou ta čísla opravdu vysoká. Restaurace zůstávají zavřené už asi 14 dní, což je ta inkubační doba. Čísla jdou teď v době zavřených restaurací rapidně nahoru," vyjádřil se Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz.

"Rozhodně nemůžu souhlasit s definicí některých fanatiků, kteří tvrdí, že restaurace je jednoznačně nákazové místo. Bohužel mám pocit, že to stojí na tak primitivní úvaze, že u jídla nemáte roušku a otevíráte pusu. Ukazuje se, že tahle představa je mylná a přijde mi, že už nikdo ani pořádně neví, co funguje, nebo nefunguje," zhodnotil současnou situaci pro ŽivotvČesku.cz slavný šéfkuchař, který se v pořadu Ano, šéfe stal postrachem stravovacích zařízení svým nekompromisním postojem odborníka a ostrým vyjadřováním.

"Aktuální vývoj nákazy jen ukazuje, že restaurace nejsou o nic nebezpečnější, než jsou školy, nákupní centra a podobně. Sdělení, že koncem února jsme schopni naočkovat půl milionu lidí – mně to přijde málo. Nevím, co to všechno obnáší to udělat, nakoupit, zorganizovat, ale že by to bylo nějak super rychlé, to mi tedy nepřijde. Bojím se, aby to nakonec nebylo stylem: »Pomoz si sám«," zhodnotil Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz.

V otázce očkování proti onemocnění covid-19 nemá známá tvář české gastronomie žádné pochybnosti. "Rozhodně patřím k těm, kteří se bez váhání nechají očkovat, jakmile to bude možné. Pro to, abych se dostal k vakcíně, udělám maximum," dodal.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: