Epidemie nebrzdí. Reprodukční číslo stouplo na 1,1, skóre PES je 75 bodů

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Publikováno: 18. 2. 2021

Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie stouplo k dnešnímu dni o tři setiny na 1,1. V Česku dál roste i průměrný počet nově nakažených na 100.000 obyvatel za poslední dva týdny, mírně se snížil podíl hospitalizovaných, u nichž se nákaza koronavirem projevila až v nemocnici. Oproti předchozímu dni se výrazně nezměnil čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Na základě těchto čtyř ukazatelů činí aktuální rizikové skóre protiepidemického systému PES 75 bodů ze sta, těsně tak zůstává ve čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti.

Předchozí čtyři dny byl protiepidemický index po zpětné úpravě dat na webu ministerstva zdravotnictví na hodnotě 77 bodů, tedy v nepřísnějším stupni.

Pokles podílu hospitalizací pod 45 procent znamenal odečet pěti bodů, zvýšení reprodukčního čísla naopak přičtení tří bodů, ve výsledku se tak skóre k dnešku snížilo ze 77 na 75 bodů.

Reprodukční číslo udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk. Mírně nad hodnotou jedna se drží až na jednu výjimku od začátku února. Pokud se dostane pod tuto hranici, znamená to, že epidemie zpomaluje. V posledních dnech ale číslo pozvolna roste. Setrvale se zvyšuje i průměrný počet nově nakažených na 100.000 obyvatel za poslední dva týdny, oproti předchozímu dni vzrostl ze zhruba 1015 na 1025. Čtrnáctidenní průměr nakažených mezi lidmi nad 65 let je zhruba 767.

Index PES už není pro určování opatření proti šíření covidu relevantní. Pro vládu je nyní klíčové uvolnit kapacity přetížených nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče. I přes nepříznivou epidemickou situaci se stát chystá na postupný návrat žáků do škol spojený s testováním, který by měl začít v březnu. Vláda bude v pátek řešit také otevření dalších obchodů.

V Česku platí od 27. prosince opatření pro nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Od poloviny ledna se protiepidemické skóre drželo měsíc ve čtvrtém stupni, v neděli 14. února stoupl index na 77 bodů, což odpovídalo pátému, nepřísnějšímu stupni pohotovosti. Po čtyřech dnech index klesl a vrátil se do čtvrtého.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.