Omezení pohybu v praxi. Vybaveni formulářem jsme v nouzovém stavu zkusili opustit okres

Silnice číslo 18 mezi Benešovem a Příbramí
Silnice číslo 18 mezi Benešovem a Příbramí
Foto: Archiv ŽivotvČesku.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 3. 2021

Od pondělí 1. března platí zákaz pohybu mezi okresy, pokud k tomu lidé nemají důvod, pro který zákon počítá s výjimkou. Redaktor portálu ŽivotvČesku.cz se v pondělí ráno vydal na cestu mezi okresy Příbram a Benešov. "V pondělí ráno byl na silnici číslo 18 klid, jen doprava byla slabší," hlásil redaktor z místa, kde se hranice okresů potkávají.

Od 1. března začali policisté ve spolupráci s vojáky a pracovníky celní správy hlídat hranice okresů. Kvůli boji s epidemií koronaviru platí zákaz pohybu mezi okresy, pokud k tomu občan nemá zákonem danou výjimku jako je cesta do práce, návštěva lékaře či návštěva úřadu.

V Praze například policisté obsadili hlavní tahy vedoucí do Středočeského kraje a upozorňovali řidiče, že je nutné mít potvrzení od zaměstnavatele o cestě do práce či jiný doklad. Na méně frekventovaných místech České republiky se pohybují hlídky, které namátkově kontrolují vozidla.

Redakce ŽivotvČesku.cz v pondělí mezi 6. a 7. hodinou ranní monitorovala silnici číslo 18, která spojuje okresy Benešov a Příbram. "I když se jedná o hlavní tah mezi těmito lokalitami, tak na rozhraní okresů v časných ranních hodinách hlídka vozidla nestavěla," uvedl z místa redaktor. To se ale může změnit, protože policisté některé úseky budou kontrolovat namátkově.

Na silnici byl klid, jen hustota dopravy byla nižší, než bývá v pondělí ráno obvyklé. Redaktor byl na rozhraní okresů kvůli své práci, na což zákon pamatuje výjimkou. Zároveň byl vybaven formulářem, v němž byl vyplněn důvod cesty. Ke kontrole ale v pondělí ráno nedošlo.

První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek na víkendové tiskové konferenci sdělil, že v prvních dnech bude policie benevolentnější a bude hlavně vysvětlovat. Od poloviny týdne už policisté sáhnou k penalizacím. Policie může uložit nejvyšší pokutu 10 tisíc korun. Celkem by do akce mělo být nasazeno kolem 30 tisíc příslušníků ozbrojených složek.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.