Sčítání lidu je povinné. Mluvčí vysvětlila, co se bude dít, když bude formulář vyplněn špatně

Sčítání lidu - Ilustrační snímek
Sčítání lidu – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 3. 2021

Od 27. března do 11. května 2021 bude v České republice probíhat sčítání lidí, domů a bytů. Sčítání je povinné ze zákona. Mluvčím projektu je bývalá televizní moderátorka Jolana Voldánová (52). Ta pro ŽivotvČesku.cz vysvětlila, jak postupovat, když jedinec udělá při vyplňování formuláře chybu.

Sčítání lidí, bytů a domů bude v Česku probíhat od 27. března do 11. května 2021. Sčítání mají na starosti úředníci z Českého statistického úřadu (ČSÚ). Mluvčím projektu je Jolana Voldánová.

Kvůli šíření koronaviru a špatné zdravotní situaci v Česku úředníci apelují na lidi, aby dotazník vyplnili přes internet. Kromě online formy ale bude možná také listinná forma. Platí, že za celou domácnost může formulář vyplnit jeden člověk.

Přes aplikaci či online bez kontaktu s komisařem se občané České republiky mohou začít sčítat od 27. března do 9. dubna. Pro ty, kteří mají raději papír, budou listinné formuláře připraveny od 17. dubna do 11. května. Vyplněný formulář v obálce lidé odevzdají na poštovní pobočce nebo ho vhodí do poštovní schránky.

Pokud dojde při vyplňování k chybě, kterou si občan uvědomí, může formulář vyplnit znovu. "Když občan udělá chybu, tak může formulář vyplnit a odeslat znovu. Český statistický úřad bude evidovat pouze ten formulář, který byl odeslaný později. Stejně tak je to v případě listinného formuláře. Český statistický úřad nebude evidovat duplicity, ale bude započítávat ty formuláře, které dojdou jako poslední," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí projektu Jolana Voldánová s tím, že další informace lidé naleznou na webu scitani.cz. Pokud někdo udělá při vyplňování více chyb, může formulář odeslat několikrát.

Účast na sčítání je povinná pro všechny, kteří mají v České republice trvalý či přechodný pobyt alespoň 90 dnů nebo zde mají azyl. Nepovinná je otázka na národnost, volitelná je otázka na vyznání. Lidé v Česku budou moci volit ze dvou pohlaví. Formulář lze vyplnit v češtině, němčině, polštině, ruštině, angličtině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině

Pokud lidé budou vyplnění formuláře ignorovat, hrozí pokuta 10 tisíc korun. Za zneužití údajů ze sčítání pak hrozí pokuta ve výši až 500 tisíc korun.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.