Sčítání lidu je povinné. Komisaři obejdou domácnosti, podle mluvčí covid-19 neroznesou

Senior - Ilustrační snímek
Senior – Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 3. 2021

Od 27. března do 11. května 2021 bude v České republice probíhat sčítání lidí, domů a bytů. Sčítání bude problematické pro lidi, kteří nemají přístup na internet a nevyplní online formuláře. Část veřejnosti má strach, že kvůli koronaviru není dobré, aby domácnosti obcházeli sčítací komisaři. Mluvčí projektu Jolana Voldánová pro ŽivotvČesku.cz řekla, že šíření choroby covid-19 a dalších nemocí nehrozí. Sčítací komisaři prý nikoho nenakazí. "Zazvoní venku a poprosí nájemníky, aby si sčítací formulář přišli vyzvednout," uvedla mluvčí pro ŽivotvČesku.cz s tím, že sčítání bude bezpečné.

Úředníci Českého statistického úřadu apelují na veřejnost, aby každý upřednostnil online formuláře. Přes aplikaci či online bez kontaktu s komisařem se občané České republiky mohou začít sčítat od 27. března do 9. dubna. Úředníci si uvědomují, že sčítání lidu přichází v době, která je velmi riziková.

V České republice ale žije řada lidí, kteří nemají přístup k internetu a nebo patří mezi seniory, kteří nejsou na práci s počítačem zvyklí. Tito lidé budou mít k dispozici od 17. dubna do 11. května listinné formuláře. Je nutné je vyplnit, jinak hrozí pokuta 10,000 korun.

Ministerstvo zdravotnictví apeluje na lidi, aby se nescházeli a omezili mezilidské kontakty na minimum. Do těžké epidemické situace ale stát přichází se sčítáním lidu a mezi seniory pošle sčítací komisaře.

Podle mluvčí projektu Jolany Voldánové je ale vyloučeno, že by komisaři mohli roznášet viry. Vysvětila, jak bude probíhat kontaktování seniorů, kteří žijí sami.

"Pokud jsou to lidé, kteří žijí opravdu sami a nemají nikoho blízkého, kdo by je mohl sečíst s jejich souhlasem za ně, to znamená, že nemají nikoho v rodině ani sousedy, tak za nimi vyrazí sčítací komisaři. Lidé dostanou oznámení o pochůzce dopředu do poštovní schránky. Budou tam dva termíny, kdy se je pokusí sčítací komisaři zastihnout. Ale vzhledem k současné epidemické situaci se nebude chodit po jednotlivých bytech, ale komisař pouze zazvoní na zvonky bytů, které ještě nejsou sečtené. Zazvoní venku a poprosí nájemníky, aby si sčítací formulář přišli vyzvednout spolu s odpovědní obálkou. Pak se formulář může odevzdat na poštovní pobočce nebo vhodit do poštovní schránky," řekla pro ŽivotvČesku.cz Jolana Voldánová s tím, že riziko šíření nemoci covid-19 nevidí.

Účast na sčítání je povinná pro všechny, kteří mají v České republice trvalý či přechodný pobyt alespoň 90 dnů nebo zde mají azyl. Nepovinná je otázka na národnost, volitelná je otázka na vyznání. Lidé v Česku budou moci volit ze dvou pohlaví. Formulář lze vyplnit v češtině, němčině, polštině, ruštině, angličtině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.