Roman Prymula otevřeně o novém ministru zdravotnictví. Prozradil, na co si má dát v politice pozor

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 7. 4. 2021

Ve středu před polednem byl novým ministrem zdravotnictví na Hradě jmenován lékař Petr Arenberger (62). Ten na pozici nahradil odvolaného Jana Blatného (51), který na něj nastoupil po Romanu Prymulovi (57). Bývalý ministr zdravotnictví poslal svému již druhému nástupci přání a popsal, co ho bude čekat. "Já bych mu v této funkci popřál trochu klidu na rozhodování, protože to tam v podstatě nikdy nebylo. Člověk je exponován řadě různých tlaků a ministr by měl zachovat chladnou hlavu," uvedl Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz.

Jan Blatný byl premiérem Andrejem Babišem odvolán ze své funkce, oznámil to při tiskové konferenci. Novým ministrem zdravotnictví se stal lékař Petr Arenberger, jehož jméno bylo v souvislosti s postem skloňováno již v minulosti. Toho čeká řada nelehkých úkolů, kupříkladu udržení klesajícího trendu počtu nakažených či revitalizace systému očkování.

"Já bych mu v této funkci popřál trochu klidu na rozhodování, protože to tam v podstatě nikdy nebylo. Člověk je exponován řadě různých tlaků a ministr by měl zachovat chladnou hlavu a rozhodovat se odborně podle doporučení expertů, kteří hrají klíčovou roli. Popřál bych mu šťastnou ruku s experty, aby se jim podařilo dosáhnout konsensuálních doporučení. Ta pak obhajovat a obhájit na vládě, protože tam už to je politická věc a nikdy se nepodaří prosadit celé spektrum odborným závěrů, ale ministr by měl udělat vše proto, aby byly v maximální možné míře realizovány," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula, který byl ministrem zdravotnictví v období od září do října 2020.

"Každé předání moci v průběhu nějaké akce je rizikové. Tady je nutné se vyvarovat toho, aby nový ministr podlehl novým tlakům, že to je za námi, rozvolníme a nebudeme nic dělat, protože epidemie skončila. Rovnováha je velmi křehká a je nutné rozvolňovat s velkou tvůrčí invencí, protože jinak se dostaneme zase tam, kde jsme byli, což nikdo nechce. To je asi to nejdůležitější, co se od nového ministra čeká. Kromě opatrného nastavování opatření na následující týdny a měsíce ho čeká revitalizace systému očkování, protože nás bude čekat nápor, pokud se konečně podaří získat ty miliony slibovaných vakcín, abychom je stihli v co nejkratším času vyočkovat," popsal epidemiolog Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz, co Petra Arenbergera čeká.

Petr Arenberger je příznivcem ruské vakcíny Sputnik V a rád by provedl klinickou studii. "Myslím si, že úkol je obecný. Cílem by mělo být získání dostatečného počtu jakýchkoliv bezpečných vakcín, to zahrnuje možná i nákup vakcín, které jsou v Evropě, byť za vyšší cenu, registrované. Mělo by být diskutováno, zda nám Sputnik V pomůže, pokud by byl registrován buď Evropskou lékovou agenturou nebo schválen ministerstvem. Vše se musí položit na misku vah," okomentoval tuto skutečnost pro ŽivotvČesku.cz respektovaný epidemiolog.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.