Vynikající vajíčkový salát: Radek Kašpárek prozradil, jak naložit s velikonoční nadílkou
Se zdobením vajíček začali naši předci už ve starověku. Tehdy si totiž připomínali počátek života. S křesťanstvím tato tradice ale dostala velmi zajímavý a zcela jiný rozměr. Mimo náboženskou symboliku to byl i způsob, jak se zbavit nahromaděných vajec, která se v období půstu nesměla jíst. Šéfkuchař Radek Kašpárek (39) pro ŽivotvČesku.cz prozradil rodinný recept na vynikající vajíčkový salát, který lze připravit z velikonoční nadílky.
I když letošní Velikonoce byly pod taktovkou vládních opatření, řada lidí si tradici užila doma s rodinou. A rozhodně nechyběla ani pořádná zásoba vajec, která jsou tradicí velikonoční koledy. Jenže jak s nimi naložit, když už je po oblíbeném svátku jara? Rada je jednoduchá - lze z nich udělat skvělý pokrm.
"Jedná se o pomazánku, kterou doma máme rádi. Jde o rodinný recept a skládá se ze surovin, které mám vždy doma po ruce a myslím, že i většina českých domácností. Pro některé může být příjemným zpestřením," řekl pro ŽivotvČesku.cz mistr kuchyně a známý porotce gastronomické televizní show Radek Kašpárek.
Postup:
- Oloupeme 6 vajec a přes tvořítko na bramborový salát je protlačíme do mísy.
- Najemno nasekáme dvě větší šalotky.
- Použijeme dva řezy ze sardelky (ančovičky) a rozmačkáme je vidličkou v míse na kaši.
- Přidáme dvě polévková lžíce kapar, které nakrájíme najemno.
- Ochutíme dvěma polévkovými lžícemi najemno nakrájené pažitky.
Všechny ingredience vložíme k vejcím do mísy. Následně přidáme 4 polévková lžíce majonézy a 1 kávovou lžičku hořčice.
Osolíme, opepříme. Zakápneme citronovou šťávou. Opatrně všechny suroviny v míse promícháme, aby se spojily dokonale všechny chutě. Necháme vychladit a podáváme na čerstvém pečivu.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.