Ivan Bartoš popsal, jak je nutné postupovat s Ruskem. Musí se zodpovídat za své činy, míní politik

Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 4. 2021

Státy NATO vyjádřily Česku plnou podporu a odsuzují narušení české suverenity, uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Severoatlantická aliance projednala případ výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, ze kterého české tajné služby viní agenty ruské vojenské rozvědky GRU. V současnosti mezi Českem a Ruskem ochladly diplomatické vztahy. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše (41) se Rusko musí musí zodpovídat za své činy v souvislosti s kauzou Vrbětice z roku 2014. "Při jednáních s Moskvou musíme vystupovat čitelně, transparentně a rozhodně," uvedl pro ŽivotvČesku.cz politik.

Za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v říjnu 2014, při kterém zemřeli dva čeští občané, bylo nejméně šest agentů ruské vojenské rozvědky GRU. Patří mezi ně i velitel komanda 29155, jehož členové mimo území Ruska provádějí násilné akce.

Praha v reakci na závěry tajných služeb o ruské vině za výbuch vyhostila 18 zaměstnanců ruské ambasády. Rusko v odvetě poslalo domů 20 lidí z českého velvyslanectví v Moskvě.

"Velice si vážím podpory a solidarity, která se zvedla po informacích o ruském bezprecedentním útoku na suverenitu a hlavně bezpečnost naší země. Ať už jde o podporu se strany zemí NATO nebo postup našeho nejbližšího souseda, Slovenské republiky, která vyhostila 3 ruské diplomaty. V časech krize se musíme nadále soustředit na koordinaci s našimi spojenci v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Tam je potřeba napnout naše veškeré diplomatické úsilí. Ve společném postupu s našimi partnery se totiž skrývá skutečná síla zahraniční politiky České republiky," řekl v reakci na současné události Ivan Bartoš, který je v nadcházejících volbách kandidát na premiéra.

Podle Bartoše se s Ruskem musí vystupovat diplomaticky. "Při jednáních s Moskvou musíme vystupovat čitelně, transparentně a rozhodně. Vítáme proto postup vlády vůči Ruské federaci, která se rozhodla zastropovat počet pracovníků ruské ambasády, aby odpovídal počtu našich pracovníků v Moskvě. Byl to ostatně krok, na kterém se shodla Sněmovna i Senát," upřesnil politik pro ŽivotvČesku.cz.

Česká republika vyhostí dalších sedm desítek zaměstnanců ruského velvyslanectví. Vyplývá to ze čtvrtečního oznámení ministra zahraničí Jakuba Kulhánka. Rusové by ambasádu měli opustit do konce května. Je to reakcí na ultimátům, na které Ruská strana nereagovala.

"Piráti zásadně odmítají, aby Česká republika byla základnou ruských tajných služeb pro půlku Evropy. Rusko se zároveň musí zodpovídat za své činy. Podpořili jsme projednání situace na plénu Sněmovny a navrhli usnesení, která by zavázala vládu k adekvátní reakci vůči Rusku a zajistila větší bezpečnost našich občanů. Mimo jiné chceme, pokud se po prošetření znovu potvrdí, že je Rusko skutečně viníkem v kauze Vrbětic, aby vláda po Rusku vymáhala spravedlivou náhradu škod pro fyzické i právnické osoby. Stejně tak jsme vyzvali kabinet, aby požádal o solidaritu a koordinovanou akci státy EU a NATO, projednání incidentu v Radě bezpečnosti OSN i svolání summitu EU," zdůraznil předseda Pirátů s tím, že Vrbětická kauza i následná diplomatická reakce Moskvy je pro Česko velkým poučením, že se musí v zájmu občanů zaměřit na budování společnosti odolné vůči hybridním hrozbám.

"Musíme si jako stát vybudovat odolnost vůči dezinformacím, kybernetickým útokům a další vlivovým operacím ze zahraniční. V tomto smyslu naše strana také dlouhodobě postupuje a překládá konkrétní návrhy," dodal pro ŽivotvČesku.cz Ivan Bartoš.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.