Prezident nejmenoval ředitele BIS generálem. Hradu se nelíbí, že pracuje dobře, říká Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 5. 2021

Prezident České republiky Miloš Zeman (76) v sobotu jmenoval osobnosti do generálské hodnosti. Naprázdno znovu vyšel ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka (56). "Pan prezident Zeman tím dává najevo, jak se mu nelíbí, že pan plukovník Koudelka dělá dobře svoji práci," uvedl pro ŽivotvČesku.cz opoziční politik Miroslav Kalousek (60).

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka by vládou navržen do hodnosti generála, ale povýšení se znovu nedočkal. Prezident České republiky Miloš Zeman (76) již pošesté v Koudelkově případě povýšení zamítl.

"Pan prezident Zeman tím dává najevo, jak se mu nelíbí, že pan plukovník Koudelka dělá dobře svoji práci. Pracovní náplní pana plukovníka je bojovat s nepřátelskými rozvědkami. Vzhledem k tomu, že nepřátelská rozvědka má svou významnou expozituru na Hradě, tak se to Hradu nelíbí," uvedl pro ŽivotvČesku.cz opoziční politik Miroslav Kalousek.

Prezident Miloš Zeman v minulosti práci BIS kritizoval, prohlásil, že pro bezpečnostní službu pracují »čučkaři«. V roce 2019 se ale Michal Koudelka dočkal jiného ocenění - v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) převzal ocenění za zahraniční spolupráci.

Bezpečnostní informační služba na sebe výrazně upozornila, když uvedla, že za výbuchy ve vrbětickém muničním skladu stojí ruští agenti. Toto zjištění vedlo k vyhoštění ruských diplomatů v Praze a způsobilo krizi mezi Ruskem a Českou republikou.

"Vážím si dlouhodobé podpory ze strany české vlády a slov ocenění mé práce při dalším návrhu na povýšení do generálské hodnosti," uvedl ředitel BIS Michal Koudelka a pogratuloval kolegům, kteří se povýšení dočkali.

V sobotu hodnost generála z rukou prezidenta republiky získala rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová. Stala se druhou armádní generálkou v českých ozbrojených silách. Hodnost generála získali také policejní prezident Jan Švejdar či ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.