Do restaurace s testem, do obchodu a MHD bez testu. Epidemiolog Petr Smejkal popsal, v čem je nebezpečí

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: ŽivotvČesku.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 5. 2021

Od 17. května se otevřou zahrádky restaurací a řada lidí vyrazí na dobré jídlo a pití. Podmínkou je, aby měli negativní test, pokud za sebou nemají očkování nebo prodělanou nemoc covid-19. Někteří lidé považují za diskriminaci, že do supermarketu či kamenného obchodu se může bez testu. Člen Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal vysvětlil, v čem u zahrádek spočívá epidemické riziko. "V obchodech a MHD je povinnost respirátoru a nepředpokládá se, že tam lidé budou otevírat ústa a konzumovat jídlo. Konzumace jídla znásobuje riziko," popsal Petr Smejkal pro ŽivotvČesku.cz.

Vláda se rozhodla, že od 17. května povolí podnikatelům otevřít zahrádky u restaurací. Mezi odborníky vypukla diskuze, zda v rozvolňovacím procesu není tento krok unáhlený. Podle údajů ministerstva zdravotnictví v českých nemocnicích s nemocí covid-19 stále bojuje 1697 lidí.

Častou otázkou, kterou si veřejnost klade, je vyžadování negativního testu při příchodu na zahrádku. Lidé se ptají, proč by měli ukazovat ve venkovním prostoru negativní test, když do vnitřních prostor typu MHD či obchod jsou vpuštěni bez testů.

"Musíme si uvědomit, že konzumování jídla představuje riziko. V obchodech a MHD je povinnost respirátorů a nepředpokládá se, že tam lidé budou otevírat ústa a konzumovat jídlo. Stejně jako vnitřní prostor znásobuje riziko oproti vnějšímu prostoru, tak konzumace znásobuje riziko oproti »nekonzumaci«. Navíc se říká, že konzumace alkoholu snižuje vzdálenost mezi lidmi. Při konzumaci alkoholu také u mnoha lidí dochází k nárůstu rizikových kontaktů," sdělil Petr Smejkal pro ŽivotvČesku.cz.

Osobně by dal přednost otevření středních škol a plný návrat žáků. Otevření zahrádek podle člena Mezioborové skupiny pro epidemické situace mohlo počkat.

"Chtěl jsem, aby šly nejdříve střední školy a zahrádky až týden po nich. Podle mě mohly zahrádky počkat na červen a pak se mohly otevřít s podmínkou rozestupů. Vnitřní prostory s testem chápu, zahrádky s testem moc nechápu. Zahrádky měly jít při nějaké incidenční hladině. Pokud by někdo usiloval o dřívější otevření, tak ano, ale na základě kvalitních testů, nikoliv samoodběrem. Když tedy někdo chce přeskakovat dohodnuté balíčky, tak dobře, ale nastavíme mu přísnější podmínky. Myslím si, že řada provozovatelů by pak počkala na situaci, kdy testy na zahrádce už nebudou. Byl tu ale velký tlak na otevření zahrádek," dodal Petr Smejkal pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.