Policie mlčí k vyšetřování Petra Arenbergera. V civilizované zemi by musel rezignovat, říká Miroslav Kalousek

Andrej Babiš a Petr Arenberger
Andrej Babiš a Petr Arenberger
Foto: Jakub Poláček / CNC / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 5. 2021

Problémy ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (62) se stupňují každým dnem. Premiér Andrej Babiš (66) chce vysvětlit, proč ministr pronajímal svoji nemovitost vinohradské nemocnici, kterou řídil. Redakce ŽivotvČesku.cz zjišťovala, zda se o ministra zajímá také policie. "Standardně se nevyjadřujeme ke konkrétním osobám ve vztahu s jakýmkoliv vyšetřováním. Tento případ není výjimkou," uvedl pro ŽivotvČesku.cz mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. "Těch nesrovnalostí a konfliktů zájmů je u pana Arenbergera tolik, že se to neslučuje s výkonem funkce člena vlády," řekl pro ŽivotvČesku.cz opoziční politik Miroslav Kalousek (60).

Ministr Petr Arenberger řeší řadu nesrovnalostí a premiér Andrej Babiš chce vysvětlení. Petr Arenberger pronajímal od roku 2013 svou nemovitost v obci Netřeba na Mělnicku nemocnici Královské Vinohrady, kterou v té době vedl. Podle webu Seznam Zprávy od nemocnice požadoval 79,16 koruny za metr čtvereční. Ze zjištěných údajů o pronájmu plyne, že za posledních pět let od nemocnice získal kolem šesti milionů korun. Již dříve novináři upozornili na další ministrovo pochybení.

Petr Arenberger v majetkovém přiznání za rok 2019 nahlásil vlastnictví pěti nemovitostí a neuvedl žádný vedlejší příjem. Novináři zjistili, že jeho reálný majetek je ale mnohem vyšší. V novém přiznání, které má 16 stran, již ministr uvedl, že vlastní 65 nemovitostí a přiznává také vedlejší příjem zhruba 30 milionů korun. Z toho 28 milionů korun ministr ohlásil jako příjem ze své živnosti, 1,5 milionu z pronájmu a 400.000 korun za členství v Radě Českého rozhlasu.

Další problémy plynou z klinických studií, které Petr Arenberger prováděl na živnostenský list jako kosmetické služby, což podle zákona nemůže.

"Nejsem orgán činný v trestním řízení, trestněprávní rovinu nechám na policii. Číst umí i policie a státní zástupce, napovídat jim tedy nebudu. Co se týče politické roviny, tak těch nesrovnalostí a konfliktů zájmů je u pana Arenbergera tolik, že se to neslučuje s výkonem funkce člena vlády. To platí pro civilizovanou zemi a civilizovanou vládu, v Babišově vládě je to jinak. Takový konflikt zájmů, jako má sám premiér, nemá vůbec nikdo v celém světě. Jenom připomenu případ ministra kultury Jiřího Bessera, který v roce 2011 zapomněl uvést do majetkového přiznání majetkovou spoluúčast na bungalovu na Floridě. Ten bungalov měl celkovou hodnotu asi tři miliony korun. Bylo to tehdy opomenutí, hovořilo se o tom, že žijeme v »Palermu tradičních politických stran«, ale politická kultura byla taková, že ministr Besser rezignoval. Babišova vláda zavedla jiné pořádky," ohodnotil pro ŽivotvČesku.cz problémy ministra Arenbergera opoziční politik Miroslav Kalousek.

Policie České republiky nemůže potvrdit, zda zahájila vyšetřování. "Policie ČR se standardně nevyjadřuje ke konkrétním osobám ve vztahu s jakýmkoliv vyšetřováním/prověřováním a tento případ nebude výjimkou. Platná legislativa v takovýchto případech neumožňuje informovat o průběhu řízení a samotné potvrzení či vyvrácení skutečnosti, že nějaké řízení probíhá, může být považováno za sdělení odporující předpisům," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Vysvětlení od člena své vlády bude chtít Andrej Babiš. "Ráno jsem seděl s panem ministrem a požádal jsem ho, aby do detailu ty věci vysvětlil. Je to pochybení, je to špatně a musí to vysvětlit. Já určitě dokončím nějakou kontrolu hospodaření nemocnice, kde byl ředitelem, abychom se přesvědčili, že je všechno v pořádku," potvrdil premiér.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.