V Česku vyskočí ceny. Ekonom Lukáš Kovanda uvedl, co se bude zdražovat a kdy k růstu cen dojde

Nakupování - Ilustrační snímek
Nakupování – Ilustrační snímek
Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 18. 5. 2021

Celosvětová pandemie koronaviru se za více než rok podepsala nejen na zdraví nebo psychice lidí, ale také na ekonomice. V reakci na to dojde ke zdražování, které bude v některých případech opravdu citelné. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51) na pondělní tiskové konferenci promluvil o důvodu, který vedl obchodníky ke zvýšení cen. Podle ekonoma Lukáše Kovandy (40) dojde ke zdražování napříč celou ekonomikou. "Určitě lze čekat výrazný nárůst cen. Nebude to hned, ale od příštího roku v oblasti energií a elektřiny, což je ale velmi citlivá položka. Dále určitě zdraží některé z potravin – aktuálně víme, že nyní je drahá zelenina, některé druhy, nemusí se to týkat všeho. Třeba ovoce zdražilo meziročně poměrně výrazně," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz.

Vláda se rozhodla vzhledem k příznivému vývoji epidemie k postupnému rozvolňování, které v pondělí 17. května povolilo otevření zahrádek restaurací a dostupné jsou už také služby jako kadeřnictví, masáže nebo otevřely obchody. Podle některých odborníků k rozvolnění ale dochází příliš brzo a rychle a může vzniknout riziko propuknutí další vlny. Přesto se život v Česku začíná vracet do normálních kolejí, protože ekonomika již pocítila rok s epidemií velmi tvrdě. Důsledky koronavirové krize zůstávají pro mnohé velkým »strašákem« a zdražování je s ohledem na zvyšování inflace skutečností, se kterou se Češi budou muset smířit a vyrovnat.

"Myslím si, že inflace zůstane vyšší po delší dobu, protože s tím, jak se nyní otevírá ekonomika, tak mají lidé peníze a jsou ochotni je utrácet – během pandemie nashromáždili 4x více úspor, než by nashromáždili nebýt pandemie. Tempo vytváření úspor bylo více jak čtyřikrát rychlejší než v tom uplynulém roce. Nyní půjde značná část peněz do ekonomiky. To znamená, že si lidé budou chtít koupit oblečení nebo cestovat. Budou si to možná vynahrazovat i v tom směru, ne že by si kupovali čtyři obědy za den – v gastronomii se to nedožene, ale mohou si třeba říct, že utratí o něco více. Například si koupí dražší jídlo, protože ho neměli dlouho v restauraci," řekl Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz s tím, že toto budou prodejci tušit a využijí možnosti se nějak zahojit.

"Nemohli provozovat plnohodnotně ať už restaurace nebo obchody. Ceny tedy navýší, budou se snažit třeba o 10 % nebo 20 % zdražit například ceny obědů nebo večeří nad úroveň, která byla před pandemií. Pokud na to budou zákazníci reagovat tak, že jejich ceny přijmou, což s ohledem na jejich nashromážděné úspory rozhodně nelze vyloučit, tak v takovém případě už vznikne něco, co je definicí inflace – citelný nárůst cen v obchodech, oblečení nebo i jídel v restauracích. Tento cenový tlak by pak mohl vydržet delší dobu, inflace ovlivňuje i inflační očekávání. Jestliže lidé budou najednou pozorovat, že je jídlo v restauracích dražší, tak si po nějaké době řeknou, že to po určitý čas strpěli, soucítili s provozovateli, ale zvýšená cena jídla už je na ně moc. Buď přestanou do restaurace chodit, nebo budou tlačit na své zaměstnavatele, ať jim přidají," uvedl renomovaný ekonom, který je autorem behaviorálně-ekonomických publikací a také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) se zaměřením na boj s ekonomickými důsledky koronavirové epidemie.

"Napříč ekonomikou, protože inflace bude celkově výrazná v rámci spotřebitelského koše zahrnující reprezentativní vzorek zboží a služeb v ekonomice, lze určitě čekat výrazný nárůst cen. Nebude to hned, ale od příštího roku v oblasti energií a elektřiny, což je ale velmi citlivá položka. Dále určitě zdraží některé z potravin – aktuálně víme, že nyní je drahá zelenina, některé druhy, nemusí se to týkat všeho. Třeba ovoce zdražilo meziročně poměrně výrazně. Nadále bude zdražovat tabák, tam to bude spojeno se spotřební daní. Stále docela výrazně zdražuje i alkohol, ale ne lihoviny, ale například pivo. Skoro o 10 % zdražují meziročně automobily, kvůli nedostatku čipů ve světě dochází k průtahům, což se logicky promítá do ceny. Růst cen bude rozprostřen od potravin, přes bydlení po automobily. V restauracích se po prvotním otevření ceny zvýší také – může to být o 10 až 20 %. Stejně tak bych očekával, že ve službách provozovatelé, ať už kosmetické salóny nebo kadeřnictví, zkusí využít situace a řeknou si, že byli rok zavření a buďto podnik zavřou, nebo se musí rychle zahojit," dodal Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.