V sobotu testy odhalily nejméně nakažených za první víkendový den od konce srpna

Koronavirus - ilustrační foto
Koronavirus – ilustrační foto
Foto: Pixabay
Publikováno: 23. 5. 2021

Epidemie v Česku dál slábne, v sobotu laboratoře v celé zemi odhalily 334 nově nakažených koronavirem, je to nejméně za první víkendový den od konce srpna. V mezitýdenním srovnání je nárůst případů onemocnění covid-19 zhruba o 260 nižší. Dál se snižuje také incidenční číslo, za posledních sedm dnů připadá 47 případů nákazy koronavirem na 100.000 obyvatel, předchozí den to bylo 50. Z regionů je na tom nejhůře Zlínský kraj s 69 případy na 100.000 obyvatel za poslední týden, naopak nejlépe Karlovarský kraj s 15 nakaženými.

Jak epidemie ustupuje, vláda postupně rozvolňuje opatření proti koronaviru. Výraznější zmírňování protiepidemických opatření začalo podle naplánovaných balíčků na stovce případů na 100.000 obyvatel týdně. Děti se vracely prezenčně do škol a otevíraly se dosud zavřené obchody a služby. Pod sto klesl počet v pondělí 10. května.

Dosažení hranice 75 umožnilo otevření zahrádek restaurací či kulturních představení venku, s poklesem pod 50 mají přijít kulturní akce uvnitř či otevření interiérů restaurací. Vláda se ale takzvanými balíčky neřídí bezvýhradně. V pondělí se například po více než pěti měsících pro rekreační účely znovu otevřou hotely, penziony a další ubytovací zařízení.

Reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, zůstalo k dnešku na hodnotě 0,7. Hodnota pod jednou ukazuje na zpomalování šíření, pod jednou je číslo R nepřetržitě od půlky dubna.

První případ nákazy novým typem koronaviru se v České republice potvrdil na začátku loňského března. Od té doby se jím prokazatelně infikovalo téměř 1,658 milionu lidí. Zemřelo 30.020 z nich.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.