Hovoří se už o mutaci delta plus. Přirozenou vlastností virů je mutovat, říká Roman Prymula k vývoji epidemie

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 7. 2021

Za opětovným zrychlováním epidemie je podle odborníků nakažlivější mutace delta. Počty nově nakažených byly v tomto týdnu pokaždé vyšší než 100. Od loňského začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u 1,667.608 lidí. Z nemoci se dosud vyléčilo 1,635.736 z nich. Řada odborníků varuje před mutací delta, která je významně agresivnější. Podle Romana Prymuly (57) nemusí jít o finální podobu viru. "Není vyloučeno, že dojde k nějakým dalším změnám, protože přirozenou vlastností virů je mutovat," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog s tím, že v současnosti se začíná mluvit o variantě viru delta plus.

Momentálně připadá v Česku v uplynulých sedmi dnech na 100.000 obyvatel přibližně osm nakažených. Nejhůře je na tom Praha, kde toto takzvané incidenční číslo stouplo na téměř 27. Vyšší než deset je nově také ve středních Čechách. Roste ale ve většině krajů.

Vláda ve čtvrtek v reakci na obrat vývoje epidemie zpřísnila způsob prokazování bezinfekčnosti a ohlásila zavedení povinných testů při návratu do ČR ze zahraničí. 

Podle epidemiologa Romana Prymuly by se neměla rizika šíření viru podceňovat. Podle něj lze šíření viru předcházet. "Myslím si, že podniky, které nemají povinnost antigenně testovat, tak by se měly zamyslet, když jejich zaměstnanci do prostorů přicházejí, jestli je po dovolených z prázdninových destinací otestovat. Protože pro podniky to může znamenat, že by si virus zanesly do firmy. Pak je to otázka vyššího procenta sekvenování. Na druhou stranu nám to sekvenování řekne, že daná mutace už tu je. Pokud jde o delta mutaci, tak je známé z jiných zemí, že je agresivnější než ostatní varianty viru, které tady byly," řekl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví.

V současnosti varují odborníci před rizikem mutace delta, není ale vyloučeno, že zmutuje ještě do agresivnější a nebezpečnější podoby. "Všechno je možné. Hovoří se o tom, že mutace už dozrála do jistých změn a mluví se o mutaci delta plus. Není vyloučeno, že dojde k nějakým dalším změnám, protože přirozenou vlastností virů je mutovat," dodal pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula.

Bez testu po dovolené v cizině nebudou lidé smět do práce. Změny zaváděné kvůli obavám z delta varianty budou platit od pátku 9. července.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.