Žádné tropy ani extrémní výkyvy. Víkend bude klidný, říká meteoroložka. Upřesnila, kam stoupne rtuť teploměru

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 9. 7. 2021

Vysoké teploty a silné bouřky potrápily v posledních dnech Česko. Na některých místech republiky platí ještě během pátku výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) týkající se především různých stupňů rizik povodní. O víkendu by se počasí mělo ustálit a nemělo by docházet k žádným extrémům a nebezpečným meteorologickým jevům. "Mohou se vyskytovat dešťové přeháňky, ojediněle i bouřky, ale nic dramatického. Co se týká teplot, odpoledne budou zase příjemné mezi 23 až 26 °C v Čechách, na jižní Moravě pak o něco vyšší do 28 °C. Víkend by měl být klidný," sdělila Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

ČHMÚ v minulých dnech varoval před výskytem silných bouřek, které už mají být na ústupu. Do 11 hodin však platí extrémní stupeň nebezpečí vzniku povodní pro část Plzeňského kraje – Rokycany, Plzeň, Blovice a Nepomuk. Pro zbylou část republiky vyjma Ústeckého kraje a Karlovarska zůstává v platnosti i přes víkend nízký stupeň nebezpečí.

Sobota a neděle se ponesou v mnohem klidnějším duchu v porovnání s pracovním týdnem. Teploty nepřesáhnou hranici tropické »třicítky« a vypadá to, že nehrozí ani další extrémní výkyvy počasí, i když bouřky a přeháňky se mohou objevit v neděli.

"Zítra by žádné bouřky ani srážky být neměly, bude převládat polojasno. Odpolední teploty se budou pohybovat od 23 do 27 °C. Jenom musíme po ránu dávat pozor na mlhy. V neděli potom zpočátku dne očekáváme polojasno ojediněle s mlhami," řekla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz s tím, že v odpoledních hodinách bude docházet k přibývání oblačnosti.

"V neděli se mohou vyskytovat dešťové přeháňky, ojediněle i bouřky - ale nic dramatického. Co se týká teplot, odpoledne budou zase příjemné mezi 23 až 26 °C v Čechách, na jižní Moravě pak o něco vyšší do 28 °C. Víkend by měl být klidný, ideální na procházku nebo výlet," dodala Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.