Tropy vystřídají bouřky, pak přijdou deště. Meteoroložka vysvětlila, co způsobuje proměnlivost počasí

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 13. 7. 2021

Počasí je v posledních týdnech velmi proměnlivé. Zatímco jeden den teploty překračují tropickou hranici 30 stupňů a obloha je jasná, druhý den sužují území bouřky. Meteoroložka upřesnila, jaký jev tento charakter počasí způsobuje. "Je to rozvlněný jet stream, jinak řečeno tryskové proudění," řekla pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová a vysvětlila, proč nám tato proměnlivost přijde nezvyklá, přestože dříve byla v letním období běžná.

Zatímco první polovina tohoto týdne je převážně jasná a teploty na některých místech stoupají nad 30 stupňů Celsia, v druhé polovině týdne přijdou bouřky s přívalovými dešti, kroupami a přinesou ochlazení. Podobný charakter počasí je v Česku už několik týdnů a zdá se, že do konce července bude pokračovat.

Meteoroložka vysvětlila, čím je proměnlivost počasí způsobena. "Je to rozvlněný jet stream, jinak řečeno tryskové proudění. Neustále se nám mění a střídá teplé jižní proudění s přechodem jednotlivých frontálních systémů," řekla pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před bouřkami a povodněmi. Bouřlivé počasí nás bude provázet až do čtvrtka, oteplení pak ale nepřijde a v pátek i o víkendu bude deštivo. Podobné výstrahy bývaly dříve v tomto období běžné, v minulých letech je ale nahradily vlny veder.

"Pro červenec je spíš charakteristická taková proměnlivost počasí s dostatkem srážek a bouřkami, než extrémní vlny dlouhotrvajících veder a suchého počasí, jako jsme se s tím setkávali v letním období v minulých letech. Proto nám to může přijít nezvyklé. V minulých letech to byla výjimka. Do normálu se vracíme v uvozovkách, protože teploty přechodně přes 30 stupňů Celsia jsou stále vysoko," dodala meteoroložka Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.