Andrej Babiš svolal schůzi, která rozhodne o šéfovi BIS. Prezident ho nemusí, otočku premiéra nechápu, hodnotí Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan
Ministr vnitra Vít Rakušan
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 4. 8. 2021

Funkční období současného ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky (56) končí v polovině srpna. S jeho vystupováním v médiích však není spokojený premiér Andrej Babiš (66), který kvůli tomu svolal schůzi bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, jež se bude konat v pátek ráno. Hlavním bodem jednání bude osud šéfa tajných služeb. "Že to dlouhodobě chce pan prezident Zeman, to víme. Ale co způsobilo otočku pana premiéra? Strach z prezidenta? Co všechno pro budoucnost Andreje Babiše musíme ještě obětovat? Budu velmi důrazně žádat, aby se v této zemi neustupovalo cizím zájmům," vyjádřil se předseda STAN Vít Rakušan pro ŽivotvČesku.cz.

Michal Koudelka nastoupil do funkce ředitele BIS v srpnu 2016, ale v tajných službách pracuje už od roku 1992. Vůči jeho vystupování na veřejnosti se ohradil premiér Andrej Babiš, který se kvůli tomu sešel s prezidentem Milošem Zemanem (76). Podle bezpečnostního poradce a generála v záloze Andora Šándora (64) je jádro problému v tom, že se šéf BIS netěší oblibě hlavy státu.

"Je to zřejmě primární problematika a důvod, proč jde Andrej Babiš touto cestou. Myslím si, že pan premiér bude chtít, aby se výbor vyjádřil, zda pana Koudelku jmenovat znovu, nebo nikoliv. Možná spoléhá, že se jeho spolustraníci vyjádří negativně a tím pádem bude mít krytá záda," reagoval pro ŽivotvČesku.cz na aktuální situaci, která vzbudila pozornost nejen na politické scéně, ale i ve společnosti.

Kritikem jednání premiéra je předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan, který práci Koudelky naopak oceňuje a nechápe, kde se vzala »averze« Andreje Babiše.

"Opakovaně jsem v minulosti říkal, že Michal Koudelka dokázal přesvědčit svou prací, že ideově a hodnotově je to člověk, který demokracii, naše instituce a prozápadní orientaci hájí. Z funkce ho může chtít dostat jen ten, kdo tyto hodnoty nevyznává. Že to dlouhodobě chce pan prezident Zeman, to víme. Ale co způsobilo otočku pana premiéra? Strach z prezidenta? Co všechno pro budoucnost Andreje Babiše musíme ještě obětovat? Můj postup zřejmě nepřekvapí - na jednání výboru budu velmi důrazně žádat, aby se v této zemi neustupovalo cizím zájmům. A to, že pan Koudelka hájil zájmy lidí v této zemi, je z mé zkušenosti nezpochybnitelné," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Jednání o budoucnosti současného šéfa BIS se bude konat ještě před mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny v pátek ráno. Ve funkci ho může nahradit někdo nový, ale v souvislosti zatím nezazněla žádná jména, ta by mohl Andrej Babiš na páteční schůzi případně navrhnout.


Kdo je Michal Koudelka:
● Vystudoval Fakultu stavební ČVUT v Praze.
● Během necelého roku 1991 prošel základní vojenskou službou a v dubnu 1992 začal pracovat v tajných službách.
● Je držitelem bezpečnostní prověrky pro nejvyšší stupeň »Přísně tajné«, která definuje splnění nejpřísnějších parametrů.
● Absolvoval dva zpravodajské výcviky ve Velké Británii a jeden v Kanadě.
● Dne 15. srpna 2016 byl jmenován do funkce ředitele BIS.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.