Mapa cestovatele se změnila. Některé destinace už jsou téměř zapovězené. Promluvila mluvčí ministerstva

Dovolená - Ilustrační snímek
Dovolená – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 8. 2021

Stejně jako se mění epidemická situace ve světě, projevují se také změny na tzv. mapě cestovatele. Jedná se o »pomůcku« ministerstva zahraničí, které společně s ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem vnitra rozhodují o tom, do jaké barevné kategorie se dle míry rizika nákazy která země zařadí. Druhá polovina letních prázdnin už začala a dovolené jsou i nadále v plném proudu. "Zejména mezi britskými a ruskými turisty se v destinacích jakou jsou Řecko, Španělsko, Maledivy, ale například také v Turecku nebo v Tunisku, šířila delta mutace. Není to tak, že bychom dávali antipatie té dané zemi, ale vyhodnocujeme, jaké riziko kde vzniká pro české turisty," sdělila mluvčí ministerstva zahraničí pro ŽivotvČesku.cz.

Mapa cestovatele má pět barevných kategorií, které určují míru rizika infekce v dané zemi. Ta se logicky pravidelně aktualizuje a v posledních týdnech zařazuje stále více turisticky oblíbených destinací do rizikovějších skupin. Do žluté kategorie se středním rizikem nyní spadá Švýcarsko, Itálie, Belgie, Estonsko, Finsko nebo Island. V červené skupině s vysokým nebezpečím infekčnosti je pak zařazeno Řecko, Portugalsko, Dánsko, Francie, Irsko, Lucembursko, Malta či Monako.

Ještě o stupeň hůře je na tom v tmavě červené sekci Španělsko, Turecko, Velká Británie, Kypr, Kuba, Maledivy, Mexiko, Nizozemsko nebo Kostarika - zde hrozí velmi vysoké riziko nákazy. Do zemí s extrémním nebezpečím patří aktuálně Tunisko, Peru či Rusko. Do zelené, tedy nejméně rizikové kategorie, česká ministerstva zařadila například Bulharsko, Chorvatsko, Rumunsko, Slovinsko či Thajsko.

Reálným nebezpečím je ve světě také varianta delta (tzv. indická), která stojí například v Řecku, Španělsku, na Maledivách nebo v Egyptě za zvyšujícím se počtem nakažených turistů.

"Zejména mezi britskými a ruskými turisty se v těchto destinacích, ale například také v Turecku nebo v Tunisku, šířila delta mutace. Není to tak, že bychom dávali antipatie té dané zemi, ale vyhodnocujeme, jaké riziko vzniká pro české turisty. V zemích, o kterých mluvíme, tráví lidé dovolenou často v rezortech, kde se právě setkávají s turisty z jednotlivých zemí. Musíme sledovat, kolik turistů je kde z těchto »problematických« zemí a na základě toho rozhodovat o míře rizika pro Čechy," vyjádřila se tisková mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová pro ŽivotvČesku.cz s tím, že například v turistických rezortech v Turecku se nakazili variantou delta i lidé, kteří už byli očkovaní.

"Buď to bylo po první dávce, nebo poněkud kratší dobu po druhé dávce, přesný počet dní bych nerada uváděla. Delta je nebezpečná i pro očkované, takže česká vláda – potažmo ministerstva musí velmi pečlivě zvažovat a rozhodovat, jak kontrolovat ty, kteří se z těchto destinací vrací," dodala pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.