Máslová krize v Česku. Ceny poletí nahoru. Před Vánoci může čtvrtkilogramová kostka atakovat magickou hranici

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: ŽivotvČesku
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 8. 2021

Ceny českého másla letí nahoru a podle oslovených odborníků do Vánoc lépe nebude. O české máslo je zájem a je ho na pultech málo. "Podle mě v listopadu a v prosinci ceny za kostku másla půjdou nahoru o dalších 10 až 15 procent," sdělil pro ŽivotvČesku.cz předseda Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraj Václav Koutný.

O české máslo je zájem, na trhu ho ale je málo. O levnější polské či německé máslo je zájem nižší, protože zákazníci rozpoznali, že máslo dlouho leželo v mrazáku a není čerstvé.

V České republice se podle Potravinářské komory momentálně vyrobí méně másla, než jaká je nyní poptávka. "Ceny jsou relativně vysoké, nedá se asi očekávat, že by se výrazně změnily, české máslo prostě není, takže tomu odpovídají i ceny. Vyrábí se ho Česku méně, než se ho spotřebuje. Polské i německé máslo většinou prošlo přes nějaké hmotné rezervy, lidi ví, že se nejedná o čerstvé máslo, protože si to už vyzkoušeli a dávají přednost českému máslu," potvrdil pro ŽivotvČesku.cz Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR. Ceny českého másla se přehouply přes 40 korun za čtvrtkilogramovou kostku a bude hůř.

Na vině přitom není pouze růst cen mléka, ale do výsledné ceny produktu se promítly ceny energií a přídavných komodit. "Za mléko dostáváme pořád stejně. Jedna ze složek, podle které se určuje cena, je procento tuku. Nezaznamenala jsem, že by mlékárna za tukovou složku platila více. Nemyslím si, že problém je v mléce," uvedla pro ŽivotvČesku.cz Květa Mošnová z Asociace soukromého zemědělství ČR.

Václav Koutný z Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje její slova potvrzuje. "Zvedly se všechny další komodity, musíme si uvědomit, že máslo dnes už není pouze o živočišném tuku a výrobku z mléka, ale jsou v něm další přídavky, jako je řepkový či slunečnicový olej, nebo náhražky cukru. Právě cena těchto komodit šla nahoru. Pokud se bavíme jen o mléku, tak jsem komunikoval se zemědělci a cena mléka nahoru nevyskočila. Do ceny másla se pak projevují i dílčí složky, jako je například cena energií či dopravy, ty jdou nahoru kontinuálně, ale to, co vyskočilo skokově, jsou opravdu ty oleje a rostlinné přídavky," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Václav Koutný a odhadl, kolik bude stát čtvrtkilogramová kostka másla před Vánoci.

"Do Vánoc se cena nezlepší, naopak je jisté, že cena půjde dál nahoru. Pokud bych to měl odhadnout, tak během listopadu a prosince půjde cena kostky másla nahoru o dalších 10 až 15 procent," doplnil Václav Koutný.

Při máslové krizi v roce 2017 se cena másla dostala na magickou hranici 80 korun za kostku, letos reálně hrozí, že máslo si podobný skok zopakuje.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.