Ceny cukru letí v posledních týdnech strmě nahoru. Další zdražování ještě přijde, varuje ekonom
Na přelomu září a října v obchodech prudce zdražil cukr. Může za to v prvé řadě sezónnost, kdy se do oběhu dostává cukr nový, v jehož ceně už jsou promítnuty aktuální vysoké ceny energií. Špičkoví ekonomové Štěpán Křeček a Lukáš Kovanda promluvili o tom, jak se situace na trhu s cukrem bude vyvíjet v následujících měsících. A dobré zprávy pro zákazníky nemají. "Zlevňovat se rozhodně nebude," uvedli shodně pro ŽivotvČesku.cz oba oslovení experti.
Ještě v září bylo možné pořídit kilogram cukru okolo 22 korun, v polovině října už se prodejní cena na pultech vyšplhala ke 35 korunám, někteří výrobci šli s cenou ještě výš.
Zda se mají zákazníci připravit na další zvýšení cen a co dramatické zdražení způsobilo, vysvětlil uznávaný ekonom Lukáš Kovanda. "Cukr bude zdražovat i nadále. Do cen se ještě nepromítly všechny náklady, jako jsou emisní povolenky nebo drahé energie. I samotná sklizeň stála více kvůli zdražujícím palivům a hnojivům. V příštím roce očekáváme zdražení cukru o dalších 10 až 15 procent. Nyní to také ještě půjde nahoru, ale už se nebude jednat o tak mimořádné zdražení jako v uplynulých týdnech," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz k současné situaci ekonomický expert.
Vysoké ceny energií stojí za prudkým zdražením asi nejvíce, výrobci je totiž začali od října promítat do konečných cen. S tím samozřejmě souvisí zdražení dalších výrobků, k jejichž výrobě je cukr potřebný.
Lidé to poznají nejdříve a nejčastěji na pečivu. Zanedlouho i na cukroví, které se letos výrazně prodraží, a to i v případě, že si ho lidé nepořídí v pekárnách a obchodech, ale vrhnou se na jeho výrobu sami doma.
K problematice zdražení zmíněné komodity se vyjádřil i ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. "Ceny cukru letí nahoru a zůstanou vysoké dlouhodobě. Nejvíce se do zdražení promítla energeticky náročná výroba. Úroda byla letos sice o něco nižší, ale kvalita byla vysoká, takže to velký vliv na ceny nemá. Cukrovarnictví má v České republice dlouhou tradici. Zlom přišel v momentě, kdy Evropská unie zrušila kvóty na cukr, ten se pak dlouho držel na velice nízké úrovni. Některé cukrovary dokonce zanikly a na trhu teď není moc velká konkurence. Se snížením cen tedy nelze počítat," poukázal odborník pro ŽivotvČesku.cz na více důvodů, které dané průmyslové odvětví trápí.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.