Reklama:

Ceny cukru letí v posledních týdnech strmě nahoru. Další zdražování ještě přijde, varuje ekonom

Žena s cukrovinkami - ilustrační foto
Žena s cukrovinkami – ilustrační foto
Foto: Pixabay
Lucie Tůmová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 31. 10. 2022

Na přelomu září a října v obchodech prudce zdražil cukr. Může za to v prvé řadě sezónnost, kdy se do oběhu dostává cukr nový, v jehož ceně už jsou promítnuty aktuální vysoké ceny energií. Špičkoví ekonomové Štěpán Křeček a Lukáš Kovanda promluvili o tom, jak se situace na trhu s cukrem bude vyvíjet v následujících měsících. A dobré zprávy pro zákazníky nemají. "Zlevňovat se rozhodně nebude," uvedli shodně pro ŽivotvČesku.cz oba oslovení experti.

Reklama:

Ještě v září bylo možné pořídit kilogram cukru okolo 22 korun, v polovině října už se prodejní cena na pultech vyšplhala ke 35 korunám, někteří výrobci šli s cenou ještě výš.

Zda se mají zákazníci připravit na další zvýšení cen a co dramatické zdražení způsobilo, vysvětlil uznávaný ekonom Lukáš Kovanda. "Cukr bude zdražovat i nadále. Do cen se ještě nepromítly všechny náklady, jako jsou emisní povolenky nebo drahé energie. I samotná sklizeň stála více kvůli zdražujícím palivům a hnojivům. V příštím roce očekáváme zdražení cukru o dalších 10 až 15 procent. Nyní to také ještě půjde nahoru, ale už se nebude jednat o tak mimořádné zdražení jako v uplynulých týdnech," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz k současné situaci ekonomický expert.

Reklama:

Vysoké ceny energií stojí za prudkým zdražením asi nejvíce, výrobci je totiž začali od října promítat do konečných cen. S tím samozřejmě souvisí zdražení dalších výrobků, k jejichž výrobě je cukr potřebný.

Lidé to poznají nejdříve a nejčastěji na pečivu. Zanedlouho i na cukroví, které se letos výrazně prodraží, a to i v případě, že si ho lidé nepořídí v pekárnách a obchodech, ale vrhnou se na jeho výrobu sami doma.

K problematice zdražení zmíněné komodity se vyjádřil i ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. "Ceny cukru letí nahoru a zůstanou vysoké dlouhodobě. Nejvíce se do zdražení promítla energeticky náročná výroba. Úroda byla letos sice o něco nižší, ale kvalita byla vysoká, takže to velký vliv na ceny nemá. Cukrovarnictví má v České republice dlouhou tradici. Zlom přišel v momentě, kdy Evropská unie zrušila kvóty na cukr, ten se pak dlouho držel na velice nízké úrovni. Některé cukrovary dokonce zanikly a na trhu teď není moc velká konkurence. Se snížením cen tedy nelze počítat," poukázal odborník pro ŽivotvČesku.cz na více důvodů, které dané průmyslové odvětví trápí.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: