Covid pasy by mohly fungovat i v restauracích. Je to zásah do soukromí, myslí si Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 24. 3. 2021

Lidem v Evropské unii by měly cestování usnadnit takzvané covid pasy. Díky nim by se lidé mohli snadno dostat i do divadel a restaurací, kam se Češi už několik měsíců nepodívali. Certifikát by měl být postaven na trojici kritérií, aby nedocházelo k diskriminaci osob, které z nějakého důvodu vakcínu dostat nemohou. "Upřímně řečeno, každá věc, která přispěje tomu, že se svět bude co nejvíc podobat tomu, co bylo předtím, je asi vítaná," řekl pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař a majitel několika úspěšných podniků Zdeněk Pohlreich (63).

Takzvaný covid pas by měl mít podle EU tři kritéria, konkrétně buď očkování, negativní PCR či antigenní test, a přítomnost protilátek v těle. Tím by se lidé prokazovali při cestování, ale mohli by tak dělat i při řadě dalších aktivit, jako jsou například návštěvy divadel či restaurací. Majitelům dnes zavřených podniků se tato představa mnohdy nepozdává.

"Že by to kontroloval někdo z personálu, to nevím. Zažíváme věci, o kterých jsme si před rokem neuměli představit, že se stanou a stát se může cokoliv dalšího. Asi se to může dít, pokud se to kontroluje na letištích běžně, tyhle věci, ale že by se to mělo kontrolovat v hospodách, z toho žádnou radost nemám. Připadá mi to jako dost velký zásah do soukromí toho dotyčného," uvedl pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, jehož podniky před koronavirovou pandemií praskaly díky vysoké návštěvnosti ve švech.

Na druhou stranu si už všichni přejí, aby se věci vrátily co nejvíc do normálu, na jaký byli lidé před pandemií zvyklí. Covid pasy tomu mohou být výrazně nápomocné. "Upřímně řečeno, každá věc, která přispěje tomu, že se svět bude co nejvíc podobat tomu, co bylo předtím, je asi vítaná. Bylo by super, kdyby to bylo do škol i do normálního provozu. Podle mě se tomu všichni asi nevyhneme. Soukromí je už jenom iluze, stejně už vědí všichni všechno," dodal respektovaný mistr gastronomie pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.