Ekonomická krize pomalu zavírá restaurace, pětina z nich chce skončit. Ekonom promluvil o rostoucí míře nezaměstnanosti

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: ŽivotvČesku
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 11. 2022

Ekonomická krize dostává řadu podniků na kolena. Kvůli inflaci je pevně rozhodnuto skončit s hostinskou činností skoro osm procent gastropodniků, vyplývá z průzkumu společnosti Edenred, který má redakce ŽivotvČesku.cz k dispozici. Menší část restaurací uzavře ihned, zbytek pak v horizontu několika měsíců. Dalších téměř jedenáct procent podniků tvrdí, že spíše skončí, necelá třetina uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje. Nadále sloužit hostům tak nyní plánuje něco přes polovinu restauračních podniků. Pro ŽivotvČesku.cz poradce premiéra a ekonom Štěpán Křeček uvedl, že současná data, pokud jde o míru nezaměstnanosti, hodnotí kladně. V dalších měsících ale očekává mírný nárůst, což zdůvodnil.

Průzkum je součástí evropského programu FOOD, který monitoruje stravování zaměstnanců a který iniciovala Evropská unie. Uskutečnil se v říjnu na vzorku 221 restaurací, které nabízejí teplou i studenou kuchyni, a více než 5 760 lidí. "Silní hráči v oboru, ale i jednotlivé restaurace, které sázejí na kvalitu, většinou budou pokračovat. Komplikace mohou nastat v regionech, kde se rozhodne ukončit činnost více restauratérů naráz. To zde může ovlivnit dostupnost teplých jídel a zdravé a vyvážené stravy," okomentovala výsledky průzkumu ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.

Redakce v souvislosti s tím oslovila známého šéfkuchaře Jana Punčocháře, jak pohledem podnikatele vnímá současnou dobu a zda ji pociťuje na svém provozu. Uvedl, že současnou krizi pociťuje gastronomie poměrně silně. "Energie jsou dražší o 100 procent. Náklady na zaměstnance se musely navýšit zhruba o 12 procent a suroviny 12 až 20 procent. Takže k citelnému zdražení došlo, což se ve finále musí promítnout do našich cen," přiblížil pro ŽivotvČesku.cz známý porotce show MasterChef.

Už nyní část zejména regionálních restaurací v chudších oblastech ČR v souvislosti s rekordním růstem cen surovin a dalších vstupů a také kvůli snížené kupní síle zákazníků přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem. "Pokud zde ceny porostou dál, mohou se dostat do komplikací další restaurace, které zatím třeba potíže necítí," zdůraznila Aneta Martišková.

Už nyní mají podle průzkumu FOOD hospody, které vaří jídla, o poznání méně zákazníků než loni a další ztráty jim hrozí. Pro mnoho lidí jsou současné ceny v restauracích totiž hraniční. Čtyři z deseti Čechů v průzkumu FOOD uvedlo, že již nejsou ochotni akceptovat žádné další zdražení, dalších bezmála 28 procent bude nadále na jídlo do restaurací chodit, pokud do konce letošního roku zdraží nejvýše do desetikoruny. Pro srovnání – aktuálně je průměrná útrata za jídlo v ČR 174,10 Kč, uvádí průzkum.

Ale hospody držet ceny většinou kvůli růstu nákladů nebudou. Pevně ještě letos zdražit je podle průzkumu FOOD rozhodnuta polovina gastropodniků, dalších 38 procent zdražení zvažuje a nezvyšovat ceny chce jen necelých 12 procent. O více než zmíněných šest procent je už nyní rozhodnuto zdražit bezmála 40 procent restaurací.

Redakce položila Štěpánu Křečkovi dotaz, jak situaci ohledně míry nezaměstnanosti vidí v horizontu nadcházejících měsíců. "Pokud jde o další měsíce, zejména tedy zimu, některá odvětví přecházejí do útlumu, příkladem stavebnictví, a tedy přes toto období nezaměstnanost mírně narůstá, to je obvyklé. Od března by se to pak mělo začít zlepšovat, což je standardní vývoj. Otázka bude, jestli budou propouštět firmy, kterým výrazně narostou ceny energií poté, co jim skončí zafixování cen. Některé o tom začínají hovořit, ale tento efekt se zatím na trhu práce výrazně neprojevil," dodal pro ŽivotvČesku.cz poradce premiéra a ekonom s tím, že v současnosti je stále více volných pracovních míst než nezaměstnaných.

"Český gastro sektor bohužel schytává jednu ránu za druhou. Koronavirovou pandemii přežil hodně pošramocený, dnes mu vysoké ceny energií, inflace a spotřebitelská nedůvěra zasazují další tvrdé rány. Lidé šetří a vedle kultury představuje z jejich pohledu oblast stravování další zbytnou položkou. V porovnání s předkoronavirovým stavem roku 2019 klesl objem útrat v restauracích zhruba o třetinu. Nyní bude hodně záviset na tom, jak dlouho současný stav potrvá, jak a nakolik zabere pomoc ze strany státu, jak této nepříznivé skutečnosti dokáže český gastro sektor čelit vlastními silami. Ja patrné, že restaurace, které vsadily na kvalitu jídla i obsluhy, mají úspěch. Potvrzuje to trend, že zákazníci pečlivěji zvažují, kterou navštíví a kde utratí své peníze. Každopádně věřím v odolnost celého sektoru," uvedl ve zprávě, kterou má redakce ŽivotvČesku.cz k dispozici, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Restauracím mohou alespoň částečně pomoci i zaměstnavatelé. Ministerstvo financí totiž v srpnu prostřednictvím vyhlášky o cestovních náhradách na služebních cestách zvýšilo hodnotu daňově nejvýhodnější stravenky o třicet korun na současných 180 korun. Většina firem má do těch 180 korun poměrně výraznou rezervu, neboť poskytují na stravném nižší částky.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.