Hrozí nákaza koronavirem, když si dáte pivo ze sklenice? Klasický oplach rizikový může být, říká hygienik
Už v pondělí dojde k poslední etapě rozvolnění. Mnoho lidí se těší do restaurace, hospody či baru. Zároveň se někteří táží, zda nemůže být pití piva ze sklenice rizikové. Hygienik na tuto otázku odpověděl.
Přenos koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19, skrze konzumaci jídel a nápojů zatím nebyl potvrzen. Hlavním prokázaným způsobem nákazy je přenos vzdušnými kapénkami. Jako třeba kýcháním či kašláním. Kvůli tomu byly v boji s epidemeií zavedeny roušky.
Při umývání nádobí by provozovatelé restaurací a hospod měli dodržovat klasické provozní řády se zvýšeným důrazem na hygienu. Tedy třeba sklenice umýt v roztoku saponátu a poté opláchnout. Kvůli koronaviru se však doporučuje sklenice umývat ve vodě, která má více než 60 stupňů Celsia.
Problém může nastat u provozoven, kde se sklenice ještě myjí ručně a nepoužívá se myčka, která dosáhne vyšší teploty. "Jsme plně v rukou hospodských. Pokud by plně dodržovali ta pravidla, tak na základě posouzení epidemiology by to mělo dostačovat. Bohužel ale tedy podmiňovací způsob, protože klasický oplach ve vodní lázni rizikový může být," vyjádřil se pro TN.cz ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Vysočina Jiří Kos.
Nezbývá tak věřit provozovatelům jednotlivých zařízení, že budou hygienická doporučení brát vážně.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.