Reklama:

Hrozí, že budeme jíst čím dál horší věci za čím dál více peněz. Tohle by občanům Česka poradil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 10. 10. 2022

Jedním v současnosti nejvíce skloňovaným tématem v Česku je zdražování potravin, ke kterému dlouhodobě dochází vlivem stále narůstající inflace. Ta podle Českého statistického úřadu v září dosáhla výše 19,6 procenta. Zatím se nezdá, že by se tento negativní jev měl zastavit. "Hrozí, že budeme jíst čím dál horší věci za čím dál více peněz. Za málo peněz se zkrátka dobře uvařit nedá," myslí si známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (65). Pro ŽivotvČesku.cz gastronom a autor několika kuchařek prozradil, jak současnou situaci vnímá a co by všem nyní poradil.

Reklama:

Data Českého statistického úřadu ukazují, že trend zvyšování cen potravin i nadále trvá a ještě po nějakou dobu se s ním bude nutné smířit. Kupříkladu již zmíněné máslo stálo na začátku letošního roku 214,95 koruny za kilogram, v září to ovšem bylo již 261,06 koruny. Kilo mouky se z 15,46 koruny zdražilo na 23,25 koruny. V případě vajec se cena zvedla z 35,86 koruny na 41,29 koruny.

Reklama:

Zvláště s blížícími se vánočními svátky si řada lidí začíná dělat obavy o podobu svého štědrovečerního menu, a pokud mohou, snaží se některými surovinami zásobit předem. Podle ekonoma Štěpána Křečka se totiž budou v následujících týdnech zvyšovat ceny cukru, mouky, ale také mléčných produktů - čili surovin, které jsou třeba například pro výrobu cukroví.

Co si o situaci myslí odborník na gastronomii a obávaný kritik restaurací Zdeněk Pohlreich, prozradil nyní pro redakci ŽivotvČesku.cz. "Skutečně hrozí, že budeme jíst čím dál horší věci za čím dál více peněz. Ze špatných surovin a za málo peněz se opravdu dobře uvařit nedá. Zrovna včera jsme si o tom povídali s kamarádem. Na druhou stranu musím říct, že v míse před námi stále ležely dva řízky, takže to možná ještě není tak zlé," uvedl legendární šéfkuchař, kterého znají především televizní diváci z pořadu »Ano, šéfe!«.

"Víte, lidé budou nadávat pořád, je jedno, co to zrovna bude. Tato situace, kterou tu teď máme, není určitě první a bohužel ani poslední, bohužel to zkrátka zaplatíme všichni. Je samozřejmě na každé domácnosti, za co se rozhodne utratit své peníze, zda to bude zrovna jídlo. Včera jsem byl hrát hokej a kluziště je stále zamrzlé a ve sprchách pořád teče teplá voda. Takže já osobně bych poradil, abychom si zkusili užít, že to stále ještě není tak zlé. Až to třeba špatné bude, zkrátka to budeme muset zvládnout stejně, jako jsme to zvládli pokaždé v historii, kdy takové věci prostě zaplatí běžní lidé," popsal pro ŽivotvČesku.cz svůj postoj k aktuální geopolitické situaci Zdeněk Pohlreich.

Že se situace bude nadále zhoršovat, potvrzují také ekonomové. Kupříkladu Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz uvedl, že by se občané měli pokusit určitými typy potravin předzásobit a sledovat slevové akce, které v případě trvanlivých potravin mohou přinést poměrně významnou úsporu. Jedná se podle něj například o těstoviny, cukr, rýži a podobné základní suroviny, které může mít člověk doma uskladněny po poměrně dlouhou dobu.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: