Iveta Fabešová promluvila o šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi. Popsala, v čem ji ovlivnil
Její profese je úzce spojena s vášní pro sladké. Iveta Fabešová (37) se televizním divákům představila v roce 2010 v gastronomické soutěži, kde byl mimo jiné jedním z porotců uznávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (64). Vynikala především cukrářským umem a tak nebylo překvapením, když o tři roky později otevřela vlastní cukrárnu v Praze a několik dalších provozoven. Epidemie koronaviru jí však zasáhla do nejen do osobního, ale významně také do pracovního života. "Situace opravdu není snadná a myslím, že nám všem už trochu dochází energie a síla," řekla pro ŽivotvČesku.cz.
Iveta Fabešová vystudovala speciální pedagogiku a před účastí v televizní reality show Na Nože pracovala v developerské společnosti. Během působení v pořadu prokázala nejen skvělé kuchařské schopnosti, ale ukázalo se, že je především špičková cukrářka. V roce 2013 otevřela vlastní podnik s názvem Ippa Café v Belgické ulici v centru Prahy, kde milovníkům sladkého nabízí úžasné dezerty, moučníky a dorty.
Kvůli epidemickým opatřením ale byla nucena zavřít a překonat dlouhé měsíce bez možnosti normálně podnikat a věnovat se naplno profesi, která ji tak baví a naplňuje.
Iveto, už je to více než rok, co Česko sužuje epidemie koronaviru. Jak zasáhla vás?
Řekla bych, že jako všechny. Situace opravdu není snadná a myslím, že nám všem už trochu dochází energie a síla.
Váš podnik je nadále zavřený. Čemu se v současné době věnujete? Máte nějaké plány do budoucna, na kterých pracujete?
Věnuji se hlavně svému e-shopu a přípravě nové provozovny. Snad už to vládní opatření dovolí. Také jsme pracovali se Zdeňkem Pohlreichem na dalších dílech pořadu o grilování s názvem Rozpal to šéfe. Takže jsem se rozhodně nenudila a nenudím (směje se).
Když jsme zmínila Zdeňka Pohlreicha - jak vzpomínáte na svou účast v televizní soutěži Na nože?
Jako na skvělou zkušenost, která mě ujistila v tom, že se chci věnovat gastronomii.
Naučila jste se od Zdeňka Pohlreicha něco, co vám pomohlo ve vaší profesi cukrářky?
Zdeněk je velký profesionál a jeho televizní projev je skvělý. Má v sobě jakousi lehkost, a když se díváte, jak vaří, zdá se to děsně jednoduché. To mě moc baví.
Zveřejnil(a) Iveta Fabešová dne Neděle 18. dubna 2021
V souvislosti s oborem gastronomie se diskutuje také o možnosti využití tzv. covid pasů i v rámci restaurací a stravovacích zařízení. Lidé by získali přístup na základě očkování, negativního testu nebo potvrzených protilátek - stejně jako je tomu u cestování.
Přijde mi to zvláštní, ale to mi přijde celá tahle doba. Neumím si to v praxi moc představit, ale cokoliv - hlavně, když budeme moct alespoň trochu normálně fungovat.
Epidemie určitě přinesla řadu negativních věcí, ale máte něco, co vám naopak dala?
Možná nám všem dala trochu času na ujasnění si priorit a také čas pro rodinu. Ale už je potřeba zase chvíli trochu pracovat, alespoň podle mě.
Jste uznávaná cukrářka. Jak se udržujete stále štíhlá, když se v podstatě neustále pohybujete kolem sladkého?
Díky tomu, že mám hodně pohybu.
Máte nějaký oblíbený zákusek, moučník nebo dezert?
Vlastně úplně cokoliv. Mě prostě baví ten proces samotné přípravy.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.