Reklama:

Jak poznat čerstvou rybu? Hodně napoví její oko a žábry

Na trzích se může stát, že ryba vlivem počasí přijde o svou čerstvost.
Na trzích se může stát, že ryba vlivem počasí přijde o svou čerstvost.
Foto: Pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 7. 2020

Máte rádi ryby a nevíte, jak poznat, jestli je čerstvá? Třeba na trzích, kde je maso vystavené většímu teplu, se může stát, že se vám pod ruku dostane zkažená ryba. Mnohdy se to může stát i v běžném obchodě... Poradíme vám, jak ji poznat během jednoho doteku či pohledu. Zeptali jsme se Jana Hajného, šéfkuchaře společnosti Tesco.

Reklama:

Už první pohled nám často napoví, zda máme co dočinění s rybou čerstvou, či nikoliv.

Oko ryby by nemělo být zakalené a zornice vy měly být dobře ohraničené. Zároveň by mělo být oko mírně vypouklé, nikoliv zapadlé.

Reklama:

Žábry ryby by měly být růžové či třešňově zbarvené. Jedno pořekadlo říká, že ryba smrdí od hlavy a právě žábra jakožto filtrační systém, jsou první na řadě co se týče kazivosti.

Kůže ryby by měla být krásně lesklá/stříbřitá a měla by působit celkově svěžím dojmem.

Maso čerstvé ryby je pružné, pevné, voňavé a hladké na řezu. Jeho struktura by neměla být v žádném případě blátivá. Čerstvost masa poznáme rovněž i podle stejnoměrného zabarvení.

Pohladíme-li rybu mírným tlakem konečky prstů, tak se povrch ryby musí okamžitě vyrovnat.

Čerstvost si dobře uskladněná a zaledovaná ryba zachová po dobu cca 4 dnů od výlovu/odchytu. 

Pokud si z jakéhokoliv důvodu nejsme jistí čerstvostí ryby, tak bychom její konzumaci rozhodně neměli riskovat, jelikož otrava způsobená zkaženým rybím masem není žádná legrace. Naproti tomu konzumace kvalitního a čerstvého rybího masa je lidskému zdraví velice prospěšná a konzumovat bychom ho měli alespoň dvakrát týdně.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: