Jedna vakcína do hospody nepustí. Testy kontroluje provozovatel, uvedlo ministerstvo zdravotnictví

Restaurace – ilustrační foto
Restaurace – ilustrační foto
Foto: Pixabay.com

Zahrádky u restaurací se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (51) otevřou 17. května. Vstup na zahrádku bude povolen pro tři kategorie občanů - pro ty, kteří prodělali nemoc covid-19, pro očkované a pro lidi s negativním testem. Otázkou je, kdo bude testy kontrolovat. Hostinským ani číšníkům se do toho nechce. "Za dodržování pravidel v restauraci zodpovídá provozovatel," uvedla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová a zdůraznila, že z očkovaných může na zahrádku jen ten, kdo má za sebou celý očkovací proces. Jedna dávka vakcíny nestačí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví vyhlásilo, že od 17. května se otevřou zahrádky u restaurací. Nápoj či jídlo si budou moci vychutnat jen ti, kteří prodělali nemoc covid-19 nebo mají za sebou očkování. Třetím kritériem je negativní test.

"U dvoufázových vakcín je nutné, aby dotyčný měl ukončený celý proces. Jinak se na něj pohlíží jako na neočkovaného," zdůraznila pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Alena Schillerová.

Otázkou je, kdo a jak bude kontrolovat, zda na zahrádce jsou jen kategorie občanů, kterým to vláda povolila. Hostinští a majitelé restaurací neví, jak by měli své hosty »lustrovat«.

Do obchodů či do metra bez negativního testu, stačí respirátor. Do restaurace na zahrádku jedině očkovaní či lidé s negativním testem. Tak ministerstvo zdravotnictví přistupuje k rozvolňování a situaci ve službách. Redakce ŽivotvČesku.cz zaslala ministerstvu dotaz, z jakých vědeckých studií při pravidlech pro zahrádky bylo čerpáno. "V obchodě se přeci nekonzumuje, vycházíme z toho, že zahrádka je restaurační zařízení," uvedla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

"Celá pravidla, která vláda určila pro rozvolnění restauračních zahrádek, se mi zdají velmi vágní. Kontroly testů si nedokážu prakticky představit. Je třeba, aby nám stát legislativou řekl, jak tu kontrolu provést, zatím to nikde ukotveno není a hospodský si vlastní způsob udělat nemůže," uvedl pro Seznam Zprávy restauratér Luboš Kastner.

Ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že provozovatelé a majitelé hospod a restaurací musí své hosty kontrolovat. Přesný návod ale nedodalo. "Za dodržování pravidel v restauraci zodpovídá provozovatel," uvedla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Odborníci na šíření koronaviru i politici předpokládají, že očkování nezajistí doživotní i...

Část hostinských a majitelů restaurací dala najevo, že hosty kontrolovat nebude. "Segregaci občanů neděláme a nikdy dělat nebudeme. Bojovali jsme do teď a budeme bojovat dál. Budeme tedy bojovat s policisty, kteří po nás budou chtít vidět seznam hostů," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jakub Olbert, který provozuje pražskou restauraci Šeberák.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu