Jídlo z krabiček u Čechů slaví úspěch, zájem o restaurace klesá. Jeho kvalita se zásadně snižuje, říká Zdeněk Pohlreich
Vláda nastavila během nejhorších měsíců epidemie opatření, která se týkala také restaurací, hospod a dalších stravovacích zařízení. Jejich dlouhodobé uzavření a následné otevření zprvu nalákalo zákazníky zpátky, ale zvyk nechat si doručovat jídlo domů nebo do práce přetrval. "Mam takové podezření, že si to lidé ani nepřendají na talíř a jí to rovnou z plastové krabičky. Chybí tomu restaurační kultura, ale také servis a vůbec to prostředí. Podle mě restaurační jídlo do krabice nepatří, i když nám to v době epidemie zachránilo krk," řekl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (64) pro ŽivotvČesku.cz.
Během letních prázdnin Češi zaplatili v restauracích za méně obědů v porovnání s obdobím před lockdownem. Tisková zpráva Ticket Restaurant Card Index potvrzuje, že v červenci si jich lidé dopřáli o 65 procent méně a přesto, že v srpnu pak 60 procent méně, pokles zájmu stravování v prostředí restaurací je zřejmý. Epidemie naučila lidi nakupovat i hotové jídlo formou online a zásadním se stal pokrm samotný, nikoliv vše ostatní kolem.
"Je to věc, která ve světě fungovala už dávno. Ten vývoj se pandemií jenom zrychlil. Stejně by to dřív nebo později přišlo, ale »food delivery« (dovážka jídla, pozn. red.) je běžná záležitost. Například v Americe se dělá formou byznysu leta letoucí a nás to samozřejmě nemohlo minout. Ať si každý dělá, co chce. Jestli někomu jídlo z krabičky stačí, pak je to jeho věc," vyjádřil se Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz s tím, že představa otevření plastové krabičky pro něj rozhodně není ideální.
"Podezřívám lidi, že to klidně jí i přímo z obalu a ani si jídlo nepřendají na talíř. Samozřejmě u pokrmu, který nějak cestuje, se jeho kvalita zásadně snižuje. Chybí tomu navíc samotný servis a také prostředí. Jediné, co zůstává nezměněné, je kalorická hodnota. Estetika nula, zážitek stejně tak nula… Je to naprosto jiná zkušenost. Slyšel jsem nějaké názory, že vlastně rozhoduje jenom jídlo. Nemyslím si, aspoň já to tak mám, že jídlo funguje pouze jako plnidlo, kdy si člověk nacpe břicho. Podle mě restaurační jídlo v zásadě do krabice nepatří. Asi existují koncepty, kterým to vyhovuje, například pizza. Zkrátka jsou pokrmy, které cestují líp, a naopak hůř. Není to stejná věc," zhodnotila pro ŽivotvČesku.cz televizní hvězda kulinářských pořadů a známý šéfkuchař, jak nahlíží na dovážku jídla namísto návštěvy restaurace.
"Jednoznačně tomu chybí restaurační kultura. Ale zas to nechci hanit a mluvit o tom zle. Během pandemie nám to v podstatě zachránilo krk, protože se nic jiného dělat nedalo. Podle mě by ale bylo smutné, kdyby to zůstalo u toho, i když mám vnitřní pocit, že k tomu všechno spěje. Asi jsou kuchyně a restaurace, které se na dovážku jídla budou specializovat. Už to u nás zůstane, jen nevím, jak velký to bude mít rozsah," dodal Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.