Reklama:

Maso, šunku, uzeniny čeká další zdražení. Ekonom popsal, proč poletí nahoru ceny u vepřového a hovězího

Řeznictví - ilustrační foto
Řeznictví – ilustrační foto
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 9. 2021

Roste cena energií, dopravy, navyšují se mzdy za pracovní sílu, roste cena základních surovin a stoupá také cena, za niž občané nakoupí základní potraviny. Česká republika není v produkci masa soběstačná, proto se na ceně masa odráží také ekonomická situace a míra inflace v zemích, ze kterých se maso do Česka dováží. "Situace v zahraničí je taková, že cena masa stoupá, je to dáno situací na trhu, cenu navyšuje logistika, ale existují také problémy se samotnou produkcí masa," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček a popsal výhled na prosinec a začátek roku 2022.

Reklama:

Cenu masa zvyšují nejen problémy kolem globální epidemie koronaviru, ale také krize spojená s africkým morem prasat a strach z ptačí chřipky. Česká republika je součástí globálního trhu, proto koncový spotřebitel v peněžence pozná i výkyvy, které se odehrály na druhé straně zeměkoule.

"Je potřeba si uvědomit, že Česká republika není žádný ostrov, který by byl nezávislý v produkci masa. V případě hovězího, vepřového i kuřecího masa jsme závislí na dovozu, jsme tedy ovlivňováni tím, co se děje na zahraničních trzích. Maso se k nám dováží primárně z Polska, Německa, Španělska, určité typy masa dovážíme také z Nizozemska a Belgie. Situace v zahraničí je taková, že cena masa stoupá, je to dáno situací na trhu, cenu navyšuje logistika, ale existují také problémy se samotnou produkcí masa. Viděli jsme problémy s africkým morem prasat v Číně, který navyšoval poptávku po evropském vepřovém mase. Zaznamenali jsme také problém kolem ptačí chřipky v některých drůbežárnách, to snižovalo nabídku, což se odrazilo v ceně produktu," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček, který popsal, že na ceně masa se odráží nové peníze, které byly do ekonomiky pumpovány.

Reklama:

"Musíme si také uvědomit, že celou Evropu zachvátily inflační tlaky. Koronavirová krize způsobila omezování výroby, docházelo k odstávkám i v závodech na zpracování masa. V pandemii se snížila výroba, ale zároveň se do ekonomiky »rvaly« nové a nové peníze, peníze se dávaly na dluh ze státního kanálu či prostřednictvím záporných úrokových sazeb v eurozóně a tisku nových bankovek. To způsobuje inflaci, která se odráží na trhu s masem," popsal zákonitosti postcovidové ekonomiky hlavní ekonom společnosti BH Securities.

Cena masa bude dále stoupat, na konci roku 2021 a v lednu 2022 zákazník vydá více peněz zejména za hovězí a vepřové maso.

"V případě vepřového masa jsme měli ve druhém čtvrtletí v Česku produkci kolem 55 tisíc tun. Situace by měla být u domácí produkce »zastabilizovaná« i na druhou polovinu roku. Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace v Polsku, Německu, Španělsku a Belgii, odkud vepřové maso dominantně dovážíme. I vzhledem k růstu přepravních a mzdových nákladů očekávám nárůst kolem čtyř procent. Hovězí maso bereme primárně z Polska, Německa a Nizozemska, v těchto zemích může být trochu vyšší inflace. Česká produkce může také podražit, nárůst ceny může být na konci roku kolem 5 procent. Drůbeží maso dominantně dovážíme z Polska, tady výraznější problémy by být neměly, narůstá mírně i česká produkce, produkce překročila 43 tisíc tun a podobně tomu bude v druhé polovině roku. V případě drůbežího masa nebude cena narůstat tak výrazně, čekám zvýšení o jedno procento," konkretizoval výhled na Vánoce a období po silvestrovských oslavách Štěpán Křeček.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: