Měla by si Pavlína z kulinářské show otevřít vlastní restauraci? Musí si srovnat hlavu, říká porotce

Pavlína postoupila do finále
Pavlína postoupila do finále
Foto: Archiv TV Nova
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 11. 2020

Už v úterý se rozhodne, kdo se stane vítězem nejsledovanější televizní kulinářské show. Porotci nemají lehkou úlohu. O prvenství se u plotny popere Pavlína Lubojatzky (25) a Roman Staša (32). Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila michelinkého šéfkuchaře Radka Kašpárka (39), jaké má Pavlína šance v gastronomii do budoucna, a to bez ohledu, zda skončí na prvním či druhém místě. "Musí si hlavně srovnat hlavu," v úvodu prozradil uznávaný šéfkuchař.

Podle Kašpárka je Pavlína člověkem, který v lidech budí emoce. Zároveň upozorňuje na realitu, že její pokrmy jsou přes obrazovku pouze vidět.

"Pavlínu nehodnotím jako člověka, to mně ani nepřísluší a nezajímá mě to. Hodnotím ji jako kuchaře. Hodnotím její pokrmy, a to nejen po stránce vzhledu, celkové přípravy a chuti. A co je prostě realita, tak doposud jsem se nesetkal s tím, že by její jídlo nemělo chuťový balanc. Ona prostě má chuť a umí ji kombinovat, zvládne propojovat ingredience," řekl pro ŽivotvČesku.cz Radek Kašpárek.

Sám respektovaný šéfkuchař, jehož restaurace pětkrát po sobě získala michelinské ocenění, favorita v soutěži nemá.

Nicméně pokud jde o otázku, zda by si Pavlína měla po soutěži otevřít vlastní restauraci, upozorňuje, že provozovat restauraci není nic jednoduchého. Bez praxe to soutěžícím moc nedoporučuje.

"Hlavně si musí srovnat hlavu v tom smyslu, že musí vědět, co chce dělat. Tedy jestli se chce věnovat vaření, nebo ne. Podle mě otevřít si restauraci po skončení soutěže, je velké sousto. Pokud se bavíme o Pavlíně, tak je bez praxe, neví, jak to v gastronomii funguje. Můj osobní názor je, že by se měla někde nechat zaměstnat v nějakém provozu, kde jí ukážou, jak to funguje," řekl pro ŽivotvČesku.cz Kašpárek s tím, že řada účastníků show si chce po konci soutěže otevírat restaurace či bistra. Jenže tak jednoduché, jak se to zdá, to není.

"Řada z nich vůbec netuší, o čem gastronomie je. Pokud by si Pavlína něco otevřela, neříkám, že by šlo o sebevraždu, ale myslím si, že nejlepší je alespoň čtvrt nebo půl rok strávit někde na stáži, aby věděla, o čem všem to je. Nejde totiž jen o vytvoření jídla, ale i o ekonomickou stránku provozu. Jak nakalkulovat jídlo, kolik surovin objednat a podobně. Lehké to není," dodal Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz.

Kdo se nakonec stane vítězem kulinářské show, se ukáže v úterý. Oba finalisté mají šance, jak se říká padesát na padesát.

Letošní řada show MasterChef Česko se už nyní vyznačuje mimořádně talentovanými soutěžícím...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu