Reklama:

Měla by si Pavlína z kulinářské show otevřít vlastní restauraci? Musí si srovnat hlavu, říká porotce

Pavlína postoupila do finále
Pavlína postoupila do finále
Foto: Archiv TV Nova
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 11. 2020

Už v úterý se rozhodne, kdo se stane vítězem nejsledovanější televizní kulinářské show. Porotci nemají lehkou úlohu. O prvenství se u plotny popere Pavlína Lubojatzky (25) a Roman Staša (32). Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila michelinkého šéfkuchaře Radka Kašpárka (39), jaké má Pavlína šance v gastronomii do budoucna, a to bez ohledu, zda skončí na prvním či druhém místě. "Musí si hlavně srovnat hlavu," v úvodu prozradil uznávaný šéfkuchař.

Reklama:

Podle Kašpárka je Pavlína člověkem, který v lidech budí emoce. Zároveň upozorňuje na realitu, že její pokrmy jsou přes obrazovku pouze vidět.

Reklama:

"Pavlínu nehodnotím jako člověka, to mně ani nepřísluší a nezajímá mě to. Hodnotím ji jako kuchaře. Hodnotím její pokrmy, a to nejen po stránce vzhledu, celkové přípravy a chuti. A co je prostě realita, tak doposud jsem se nesetkal s tím, že by její jídlo nemělo chuťový balanc. Ona prostě má chuť a umí ji kombinovat, zvládne propojovat ingredience," řekl pro ŽivotvČesku.cz Radek Kašpárek.

Sám respektovaný šéfkuchař, jehož restaurace pětkrát po sobě získala michelinské ocenění, favorita v soutěži nemá.

Nicméně pokud jde o otázku, zda by si Pavlína měla po soutěži otevřít vlastní restauraci, upozorňuje, že provozovat restauraci není nic jednoduchého. Bez praxe to soutěžícím moc nedoporučuje.

"Hlavně si musí srovnat hlavu v tom smyslu, že musí vědět, co chce dělat. Tedy jestli se chce věnovat vaření, nebo ne. Podle mě otevřít si restauraci po skončení soutěže, je velké sousto. Pokud se bavíme o Pavlíně, tak je bez praxe, neví, jak to v gastronomii funguje. Můj osobní názor je, že by se měla někde nechat zaměstnat v nějakém provozu, kde jí ukážou, jak to funguje," řekl pro ŽivotvČesku.cz Kašpárek s tím, že řada účastníků show si chce po konci soutěže otevírat restaurace či bistra. Jenže tak jednoduché, jak se to zdá, to není.

"Řada z nich vůbec netuší, o čem gastronomie je. Pokud by si Pavlína něco otevřela, neříkám, že by šlo o sebevraždu, ale myslím si, že nejlepší je alespoň čtvrt nebo půl rok strávit někde na stáži, aby věděla, o čem všem to je. Nejde totiž jen o vytvoření jídla, ale i o ekonomickou stránku provozu. Jak nakalkulovat jídlo, kolik surovin objednat a podobně. Lehké to není," dodal Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz.

Kdo se nakonec stane vítězem kulinářské show, se ukáže v úterý. Oba finalisté mají šance, jak se říká padesát na padesát.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: