Miroslav Kalousek promluvil o výsledku voleb. Skutečným vítězem nebude ten, kdo získá nejvíce hlasů

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek
Andrej Babiš a Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 9. 2021

Volby do sněmovny budou mimořádně dramatické a bude skutečně záležet na každém hlasu. Shodují se na tom politici i politologové. Pro budoucí směřování země nebude rozhodující, kdo volby vyhraje, ale kdo bude mít ve sněmovně většinu a bude schopen vládu sestavit. "O tom, kdo bude schopen složit většinu nerozhodne to, kdo volby vyhraje, ale jaké strany z těch malých se dostanou do sněmovny," představil svůj pohled na volby pro ŽivotvČesku.cz bývalý poslanec Miroslav Kalousek (60).

Podle všech předvolebních průzkumů je zřejmé, že postupně vykrystalizovali tři favorité, kteří si to rozdají o prvenství. Na čele se nyní drží hnutí ANO, které stíhají dvě tzv. »protibabišovské« koalice. SPOLU pořád věří, že by se mohla před hnutí premiéra Andreje Babiše (67) dostat, koalice Pirátů a STAN sice ztrácela, ale naději na dobrý výsledek jí dávají poslední mediální vystoupení předsedy STAN Víta Rakušana (43), která jsou hodnocena kladně veřejností i politology.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek upozornil, že volby se nebudou rozhodovat jen na špičce startovního pole, ale důležité bude sledovat situaci mezi menšími stranami, které se pohybují kolem pětiprocentní hranice.

"Do poslední chvíle budou tři favorité na vítěze ve volbách, tedy dvě demokratické koalice a hnutí ANO. O tom, kdo bude schopen složit většinu, ale nerozhodne to, kdo volby vyhraje, ale jaké strany z těch malých stran se dostanou do sněmovny," řekl pro ŽivotvČesku.cz Miroslav Kalousek s tím, že Hrad zřejmě pověří prvním pokusem o sestavení vlády Andreje Babiše, pokud ale nenajde 101 a více nakloněných poslanců, bude mít problém.

"Odhadovat volební výsledek v tuto chvíli by byla spekulace, protože průzkumy jsou rozkolísané. Jestli z nich něco jistějšího plyne, tak že zhruba třetina voličů je stále nerozhodnuta. Až opravdu závěr kampaně, přibližně týden před volbami, může rozhodnout o výsledku, ale netroufám si tipovat, jak to dopadne," řekl k aktuálnímu stavu pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek, který souhlasí s Miroslavem Kalouskem v tom, že nejzásadnější pro osud budoucí vlády bude to, které strany hranici 5 procent překonají a do sněmovny se dostanou. Na hraně jsou komunisté, ČSSD, Přísaha, uvažovat se dá také o Trikolóře.

Podle Miroslava Kalouska se část voličů rozhoduje podle volebních programů, ale velké procento lidí volí podle emocí a nálad.

"Mám zkušenost, že téměř všichni voliči říkají, že se rozhodují podle programu. To je zkušenost číslo jedna. Zkušenost číslo dva pak je, že program často neznají ani kandidáti. Vychází mi z toho, že volby jsou otázkou důvěry, důvěra je emoce a v té emoci se rozhodujeme často na základě velmi iracionálních motivů," popsal chování voličů pro ŽivotvČesku.cz muž, který patří mezi spoluzakladatele TOP 09.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.