Možná kvůli tomu vaše pokrmy nechutnají ostatním. Jan Punčochář odhalil, v čem nejčastěji lidé chybují, když připravují pokrm z masa
Vaření není jen o samotném kuchařském umu dochutit dokonale každý pokrm. Pokud jde o přípravu jídel, kde se objevuje maso, je potřeba znát také několik základních pravidel. Lidé totiž právě u masa často chybují. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila šéfkuchaře a gastro mága Jana Punčocháře (42), aby vyjmenoval tři nejčastější chyby, se kterými se řada amatérských kuchařů potýká. Kvůli nim často výsledek na talíři není dokonalý.
V televizní soutěži MasterChef platí Jan Punčochář za kliďase, který soutěžícím rád poradí. Ve své vlastní profesní dráze, která vyvrcholila oceněním Kuchař roku 2015, ale platí za šéfkuchaře, který nesnáší omyly. Jeho filozofií je, že strávník musí být naprosto spokojený.
Řada lidí se pouští do příprav pokrmů z masa s vervou, přitom si ale neuvědomují, že mohou udělat chybu, která ovlivní celkový výsledek. Přitom jde svým způsobem o drobnosti. Pro redakci ŽivotvČesku.cz Jan Punčochář určil trojici nejčastějších chyb, pokud jde o vaření z masa.
"Velmi často jde o výběr masa. Myšleno tak, že je moc čerstvé a není vystařené, zejména pak, že je uvnitř málo tuku. To vnímám jako nejčastější přešlap. Dále se často chybuje u marinád na maso, kdy většinou obsahují hodně soli. Když je maso v takové marinádě naložené, dojde k tomu, že vytáhne vodu z masa a změní se úplně jeho struktura, což je chyba. A třetí nejčastější chybou je rozpálení grilu či pánve. V obou případech to musí být na maximum, protože zatáhnutí masa musí být rychlé, aby šťáva zůstala v mase. I tady mnohdy dojde k chybě," vyjmenoval pro ŽivotvČesku.cz Jan Punčochář, v čem při přípravě pokrmů z masa dochází nejčastěji k omylům.
Redakci porotce slavné kuchařské show ukázal, jak vypadá kuchyň v jeho slavné restauraci a předvedl, jak to vypadá, když si stoupne »k plotně«.
Zajímavostí je, že Češi jsou masožrouti. Ze statistik vyplývá, že spotřeba masa v roce 2020 se meziročně zvýšila o 0,8 kg na 84,0 kg na obyvatele, z toho podíl vepřového činil 51,7 %, hovězího 10,5 % a drůbežího 35,5 %. Obliba drůbežího masa neustále roste a za posledních 10 let se jeho spotřeba na obyvatele zvýšila o 5,3 kg na 29,8 kg, u vepřového to pak bylo o 1,8 kg na 43,4 kg. Spotřeba hovězího se nepatrně snížila na 8,8 kg, uvedl Český statistický úřad. Za rok 2021 data ještě nejsou k dispozici.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.