Nejlepší podzimní suroviny podle Zdeňka Pohlreicha. Mám rád lehčí jídla, dezerty moc neumím, přiznal
V podzimním období trávíme více času v kuchyni, protože venku panuje chladnější počasí, a my tak máme větší chuť připravovat vydatná a teplá jídla. Šéfkuchař a televizní moderátor Zdeněk Pohlreich (64) pro ŽivotvČesku.cz popsal, jaké suroviny jsou aktuálně v kurzu a co patří mezi jeho oblíbené pokrmy. "Osobně mám rád ryby a hlavně lehčí jídla. Nyní jsou právě ryby a mořské plody v nejlepší kondici, stejně tak zvěřina. Suroviny jsou směrem k Vánocům ale hodně drahé," vyjádřil se.
Kuchařská profese ho původně příliš nenaplňovala, ale pobyt v zahraničí jeho pohled na celou věc změnil. Zdeněk Pohlreich získal cenné zkušenosti díky praxi v Austrálii, kde pracoval v restauraci ve městě Adelaide. Stal se uznávaným šéfkuchařem, který nesmí ztrácet přehled nad tím, co je zrovna nejvíce trendy. Nástup podzimu předznamenal sezónu pro některé suroviny, které mají v současné době špičkovou kvalitu a je ideální z nich vařit. I když ceny potravin jdou stejně jako vše ostatní bohužel výrazně nahoru.
"Teď máme to nejlepší a nejdražší období. Rostou lanýže, v nejlepší kondici jsou ryby a mořské plody, stejně tak zvěřina. Takže nyní jsou suroviny směrem k Vánocům hodně drahé. Příští týden nás čeká svatomartinská husa. Myslím si, že typický podzimní recept, který bych pravidelně vařil, nemám," řekl Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz s tím, že není milovníkem tradiční české kuchyně, která je charakteristická těžkými jídly, omáčkami a několika druhy knedlíků.
"Hodně mě inspirují spíše suroviny. Ale mám rád ryby a hlavně lehčí jídla. Přiznám se, že moc neumím dezerty a moučníky. Když už si dám sladké, které ale moc nejím, tak od našeho cukráře v restauraci, to rád ochutnám," dodal oblíbený šéfkuchař, kterého diváci mohli zaznamenat poprvé v televizním pořadu Prima vařečka a v březnu 2009 se představil v televizní show Ano, šéfe!.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.