Obědy v tuzemských hospodách opět zdražily. Zdeněk Pohlreich prozradil, jak situaci, která finančně ždímá hosty, vnímá

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 3. 2022

Zdražuje se všechno, co může. A i když si pohostinství konečně odpočinulo od covidu, čelí úbytku klientů. Důvodem je rostoucí inflace. Třeba obědy v tuzemských hospodách v úvodu roku opět zdražily. Průměrná cena se vyšplhala už na 157 korun. To je o dvě koruny více než loni v prosinci a o 22 korun více než v roce 2020. Pro ŽivotvČesku.cz nelehkou situaci okomentoval šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (64), který je přesvědčen, že se to dalo očekávat.

Pandemie změnila chování hostů v řadě ohledů. Část si zvykla brát jídlo s sebou, což způsobilo, že restaurace přicházejí o zisky z prodeje nápojů. Někteří lidé do restaurací přestali chodit úplně, vyplývá to z dat o platbách stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich situaci vnímá jako nevyhnutelnou a sám se jí bude muset přizpůsobit. Nic jiného jako řešení nevidí. "Já se zařídím a zařizuji podle toho, co se děje. Zázračný recept na to, jak to vyřešit, nebo změnit nemám. Myslím si ale, že to k tomu dlouho spělo, k tomu co tady teď máme. Je to zkrátka tak, že se budeme chvíli muset prát s něčím jiným," uvedl pro ŽivotvČesku.cz s tím, že je nutné těžké ekonomické chvíle přečkat.

Ekonom Petr Studnička pro ŽivotvČesku.cz odhadl, kdy by si Češi mohli ulevit a situace v souvislosti s růstem cen se mohla uklidnit. "V současnosti je to z obecného hlediska tak, že platí sezónní výkyvy, a je předpoklad, že s největší pravděpodobností do konce března půjdou ceny ještě nahoru. Lze očekávat, že od druhého kvartálu dojde k postupnému snížení, i když se inflace jako průměr bude pohybovat mezi 5 až 6 procenty," dodal.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.