Olejový král Přemek Forejt začal propagovat hranolky z fast foodu a ukázal fotku. Fanoušci se ptají, kolik za odklon od vysoké gastronomie dostal

Kuchař Přemek Forejt
Kuchař Přemek Forejt
Foto: Se svolením TV Nova
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 2. 2022

Šéfkuchař Přemek Forejt (34) se vždy prezentoval jako muž, který si přeje, aby jídlo bylo kvalitní, zdravé a servírované s láskou. Aby prostě každý kousek na talíři byl unikátem, který vybičuje chuťové pohárky do nebeských výšin. Nyní začal rodák z Brna propagovat fastfoodové hranolky. Pro ŽivotvČesku.cz promluvila manažerka olomoucké restaurace, ve které potetovaný muž dělá šéfkuchaře.

Televizní porotce a oblíbený kuchař Přemek Forejt bude v následujících třech letech dohlížet na to, jak probíhá příprava jídel v jednom z nejznámějších globálních fastfoodových řetězců. Své postřehy a náměty pak chce Forejt zveřejňovat na sociálních sítích.

Když o nové životní výzvě Forejt informoval své fanoušky prostřednictvím Instagramu, tak se strhla bouřlivá diskuze. Někteří se Přemka ptali, zda je to legrace a nechtěl si tu zprávu nechat až na 1. dubna, kdy jsou šprýmy obvyklé. Další fanoušky zajímá, jakou finanční nabídku šéfkuchař dostal, aby se stal jakýmsi »olejovým králem«.

Podle dlouhovlasého potetovaného kuchaře spolupráce vznikla na základě hecování, což potvrzuje i mluvčí fastfoodového řetězce. Jitka Pajurová v tiskové zprávě uvedla, že Přemek Forejt by měl pomáhat zbořit stereotypy, které kolem hranolek a hamburgerů kolují.

"Říkali jsme si, jak ho přesvědčit, že naše brambory jsou opravdu jen z brambor. Došli jsme k jedinému možnému závěru – vše mu osobně vysvětlit a ukázat. Kolem našeho jídla panuje hodně mýtů a jsme rádi, že téma otevřela zrovna takováto osobnost české gastronomie," vysvětila Jitka Pajurková.

Ve Forejtově domovské olomoucké restauraci nemají s novým Forejtovým projektem žádný problém. Předpokládají, že jejich věhlasná osobnost nebude oba naprosto odlišné koncepty míchat. I když degustační menu s čekankou a rakytníkem povýšené pořádně prosolenými hranolky s kečupem v papírové vaničce by mohlo být konceptem, jaký svět ještě neviděl.

"Restaurace Entrée se to netýká, je to spolupráce pouze Přemka. Naše restaurace to bere tak, že je to zcela jiná záležitost, s restaurací to nemá nic společného. Jedna věc je fine dining (koncept zážitkové gastronomie, pozn. red.) a druhá věc je fast food (rychlé občerstvení, pozn. red.), to se nijak neprotíná, jsou to dvě oblasti života. Každý občas zajde na fast food a občas do Entrée," uvedla pro ŽivotvČesku.cz manažerka vyhlášené olomoucké restaurace Kateřina Bortlová.

Přemek Forejt fanouškům slíbil, že bude mluvit s dodavateli, odborníky i zaměstnanci řetězce. Chce přesně poznat, z jakých surovin jídlo vzniká a jak přesně vypadá cesta, než se pokrm dostane na talíř. Nebo tedy přesněji do papírové vaničky. Nejprve se chce známý kuchař podívat na slané hranolky, které už nyní považuje za výtečné. Zdá se, že Přemka Forejta čeká při pohledu do fritovacích hrnců pořádná jízda a radost z pořádné a poctivé gastronomie.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.